Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Speciální vozy ochlazují rozpálené ulice. Na zchlazení Ostravy od začátku léta spotřebovaly 5400 hektolitrů vody

Kvůli vysokým teplotám, které v tomto týdnu přesahovaly 30 stupňů Celsia, do ulic Ostravy znovu vyráží vozy Ostravských komunikací. V rozpálených ulicích krajského města vytváří vodní mlhu a osvěžují tak vzduch. Od začátku léta už speciální vozy k její tvorbě využily přes 5400 hektolitrů pitné vody, řekla mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Firma očekává, že v tomto týdnu využije dalších zhruba 900 hektolitrů vody. „Poprvé jsme vyjížděli už v červnu. Ve chvíli, kdy noční teploty ve městě výrazně neklesaly pod 20 stupňů Celsia a během dne se šplhaly na 30 a více stupňů. Totéž se opakovalo v červenci a teď je situace do třetice stejná,“ uvedl ředitel Ostravských komunikací Michal Hrubý.

Ostravské komunikace skrápí ve velkém rozsahu ulice zpravidla od dopoledne do 18:00. V průměru v horkých dnech za týden najedou řidiči zhruba 150 kilometrů.

„Vozy produkující vodní mlhu se přitom pohybují převážně v nejprohřátějších obydlených částech města, tedy v centru, v Porubě, Jihu, Vítkovicích nebo v Mariánských Horách," uvedla Kijonková. Kropící vozy svlažují například okolí Fakultním nemocnice Ostrava, Svinovské mosty, okolí Dolních Vítkovic či zoo nebo některé frekventované ulice města.

Vývoj počasí, teplot i případných srážek sledují na dispečinku společnosti. „Pokud během dne či přes noc prší nebo se přeženou bouřky, kropicí vozy nadbytečně nevyjíždějí, aby se vodou neplýtvalo," doplnila mluvčí.

Náklady na tvorbu vodní mlhy jsou na jeden den zhruba 23 000 korun. Zatím ji vozy vyráběly v deseti dnech. Vodní mlha se musí vyrábět z pitné vody, a to kvůli bezpečnosti lidí, kteří mohou vdechovat částečky vody. Pokud ale řidiči kropí a čistí silnice vodou, využívají k tomu Ostravské komunikace své tři studny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Ostravských komunikací

Štítky Ostrava, léto, ochlazení, voda, ulice, horko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální vozy ochlazují rozpálené ulice. Na zchlazení Ostravy od začátku léta spotřebovaly 5400 hektolitrů vody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.