Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Moravskoslezský kraj vybuduje dva domky pro lidi s mentálním postižením

Moravskoslezský kraj vybuduje další dva domky pro lidi s mentálním postižením. Komunitní bydlení vznikne za 21 milionů korun u obce Pržno na Frýdecko-Místecku. Domov v něm najde osm lidí s omezenou soběstačností. Kraj na projekt získal prostředky z evropských zdrojů. Novinářům to dnes řekla mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová.

"V domcích najdou příjemný a důstojný domov lidé s mentálním postižením kombinovaným s chováním náročným na péči nebo chronickým duševním onemocněním. Jsou v situaci, která vyžaduje pravidelnou pomoc a individuální podporu, tu jim poskytnou pracovníci krajské organizace Náš svět," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální věci Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Dodal, že pracovníci Našeho světa se navíc budou snažit posílit zodpovědnost a kompetence uživatelů nejen v péči o sebe samé, ale i ve vedení domácnosti. "Kromě osobní hygieny a přípravy stravy se klienti také učí uklízet, nakupovat nebo třeba prát prádlo," uvedl Navrátil. Dodal, že poptávka po službě domova se zvláštním režimem stále převyšuje nabídku. Například organizace Náš svět eviduje 45 žádostí.

Výstavba dvou domků právě začíná a potrvá rok. Celkové náklady by měly být 21 milionů korun. Z krajského rozpočtu půjde 4,5 milionu korun, zbytek financuje Evropská unie prostřednictvím výzvy Národního plánu obnovy.

"Uživatelé domova budou mít k dispozici jednolůžkové pokoje, obývací pokoj propojený s vybaveným kuchyňským koutem, koupelnu a sociální zařízení. Z obývacího pokoje bude i přímý vstup na terasu se zahradou,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravskoslezský kraj

Štítky ČR, správa, sociální, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský kraj vybuduje dva domky pro lidi s mentálním postižením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.