Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Medvěd ze zámku Konopiště se v Ostravě zabydlí nejdříve na podzim. Chovatelé ho na převoz nechtějí uspat

Osmnáctiletý samec medvěda ušatého, který už třináct let obývá zámecký příkop na Konopišti, se do ostravské zoologické zahrady přestěhuje nejdříve letos na podzim. Příprava transportu bude trvat několika týdnů, prioritou chovatelů je medvěda při převozu neuspávat. Důvodem přesunu je zejména ukončení chovu medvědů v zámeckých příkopech, které Národní památkový ústav oznámil na rok 2030.

Zlínská zoo medvěda v roce 2011 na Konopišti ubytovala na základě dohody s Národním památkovým ústavem. Vzhledem k chystanému zákazu se jej ale rozhodla svěřit do péče ostravských kolegů. Zvíře tak dostane nový hektarový domov v moravskoslezské metropoli, sdělila mluvčí zlínské zahrady Romana Mikešová.

Medvěd, který se narodil v roce 2006, v Ostravě dostane nejen nadstandardní výběh o rozloze hektaru, který patří mezi největší a nejlepší výběhy medvědů ve světových zoo, ale i možnost se v budoucnu zapojit do chovu a reprodukce, doplnil ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

„V souvislosti s avizovaným ukončením chovu medvědů v zámeckých příkopech, které Národní památkový ústav oficiálně zveřejnil letos v červnu, jsme byli pobídnuti, abychom pro medvěda našli nové zařízení. Přesuny zvířat mezi zoologickými zahradami jsou totiž naprosto běžné, ať už v rámci evropských nebo světových zoo. Navíc i přes veškerou péči, kterou na Konopišti medvěd dostával, se u něj začaly projevovat symptomy stereotypního chování,“ zmínil ředitel.

Zoo Ostrava chová medvědy ušaté od roku 1991, chovatelé s nimi tedy mají bohaté zkušenosti. Od roku 2010 zvířata obývají téměř hektarový lesní výběh, který nabízí mnoho přirozených úkrytů. Součástí výběhu je také lesní potůček s přilehlou vodní plochou. Medvědi si v lese sbírají maliny, jahody a další lesní plody, na podzim si jídelníček zpestřují žaludy a bukvicemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Zoo Zlín

Štítky Ostrava, Zlín, Zoo Ostrava, Zoo Zlín, medvěd, medvěd ušatý, převoz, zámek, zvíře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medvěd ze zámku Konopiště se v Ostravě zabydlí nejdříve na podzim. Chovatelé ho na převoz nechtějí uspat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.