Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

V Ostravě vznikne nová městská čtvrť. Moderní zástavba zaplní brownfield Žofinka v centru města

O neprostupnosti mezi centrem Ostravy a Dolními Vítkovicemi se hovoří už celá léta. Před více dvěma lety představili ostravští zastupitelé ve spolupráci s týmem architektů plán na to, jak srdce města s Dolní oblastí propojit. Řešením by měla být nová městská čtvrť Pod Žofinkou, která vyroste na brownfieldu „v zemi nikoho“.

Z ekologického strašáka moderní čtvrtí

Ambiciózní plán má podobu 1,6 kilometrů dlouhé městské třídy obklopené bytovými a administrativními budovami pro 12 tisíc lidí. Chybět nebude ani obrovský městský park. Projekt má investora, který by zhruba v roce 2027 chtěl začít stavět.

Na konci tohoto desetiletí by tedy v místech bývalé struskové haldy Žofinské huti mělo stát asi 60 tisíc metrů čtverečních zástavby. O podobě čtvrti rozhodne urbanisticko-architektonická soutěž, která začala 1. července tohoto roku. Konzultace vybraných soutěžních návrhů je naplánovaná na příští jaro.

FOTO: se svolením města Ostravy

Jak bude nová čtvrť vypadat?

„Rozvoj území Žofinky je jednou ze strategických priorit města Ostravy. Soutěž naváže na změnu územního plánu, která v území zakotví páteřní komunikační systém a stanoví základní regulaci zástavby,“ uvedl primátor Jan Dohnal (ODS).

Soutěžící budou v území Žofinky navrhovat nejen urbanistickou strukturu nové zástavby, ale také dopravní řešení, kostru veřejných prostranství a řešení modro-zelené infrastruktury. Soutěž připravuje vlastník území, společnost Pod Žofinkou Holding a.s., ve spolupráci se statutárním městem Ostrava, MAPPA Ostrava, městským obvodem Moravská Ostrava a Přívoz a dalšími hlavními aktéry v území. Organizátorem soutěže je plánovací kancelář ONplan.

Průběh urbanisticko-architektonické soutěže 

„Soutěž bude probíhat od června 2024 do dubna 2025. Porota architektonické soutěže vybere 5 až 7 účastníků na základě přihlášek s portfolii referenčních prací. Ti se pak zúčastní tří soutěžních workshopů, během kterých se porota, investoři, samospráva a další aktéři území zapojí do dialogu přímo se soutěžními týmy, “ popsal průběh soutěže Petr Návrat z kanceláře ONplan.

„S vítězem soutěže budeme jednat o zpracování územní studie s regulačními prvky pro celé řešené území a o přípravě projektu pro realizaci 1. etapy rozvoje Žofinky. Práce na rozvoji území máme v plánu zahájit v roce 2027,“ doplnil za společnost Pod Žofinkou Holding Libor Adámek.

Město ve městě

Podle investora se nová čtvrť stane středobodem moravskoslezské metropole a mimořádně atraktivním místem pro život. Žofinka zkombinuje nájemní i soukromé bydlení, kariérní možnosti, kvalitní a dostupné vzdělání i množství volnočasových aktivit.

„Díky Žofince máme potenciál udělat něco, co ve střední Evropě nemá obdoby. Máme několikahektarové území uprostřed města, kde může vyrůst další město," doplnil primátor Dohnal.

Na místě by mohlo vyrůst pět až šest tisíc bytů. Záměrem investorů je, aby nájemní bydlení převýšilo vlastnictví soukromé. Přibýt by měla také škola pro 500 dětí a nejméně dvě mateřské školky.

FOTO: se svolením města Ostravy

Historie Žofinské huti

Žofinská huť kdysi byla největší hutí v celém kraji. Její umístění v centru Ostravy ovšem znamenalo velkou ekologickou zátěž, proto byla v roce 1972 trvale uzavřena a zdemolována. Zůstalo z ní pouze Trojhalí, které bylo mezi lety 2012-2014 přestavěno na kulturní a sportovní centrum. 

V současnosti v Žofince zbývá už jen pár starých hal a zarostlé, neprostupné území. Těch je v Ostravě hned několik. Takzvané brownfieldy, tedy zanedbané pozůstatky průmyslových oblastí, představují necelý devět procent celé Ostravy. Největšími brownfieldy na území města jsou oblast Karolina, Dolní oblast Vítkovic a Hrušov. Všechny mají v současné době soukromé vlastníky, kteří do míst postupně investují a moderně je rozvíjí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením společnosti Pod Žofinkou Holding a města Ostravy

Štítky Ostrava, Žofinka, brownfield, soutěž, investor, Dolní Vítkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ilja Skaunic

Pěkný článek, pěkný záměr - jen si autorka mohla všimnout, že Trojhalí už několik let nechátrá, je opravené podle projektu arch. Pleskota a koná se tam ročně řada kulturních a dalších akcí.

Čtvrtek, 12. září 2024, 23:19Odpovědět

Alice Rosier

Dobrý den, faktickou chybu jsme napravili a moc se za ni omlouváme.

Pátek, 13. září 2024, 08:49Odpovědět

V Ostravě vznikne nová městská čtvrť. Moderní zástavba zaplní brownfield Žofinka v centru města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.