Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Maskot Olympiády dětí a mládeže hledá jméno. Sportovní akce se na severní Moravu vrátí po třinácti letech

Moravskoslezský kraj se připravuje na zimní Olympiádu dětí a mládeže. V lednu příštího roku do regionu zamíří téměř dva tisíce mladých a talentovaných sportovců. Maskotem olympiády bude elegantní rys, který momentálně hledá jméno. Lidé se do hlasování mohou zapojit na facebookové stránce akce, slovo budou mít také děti z krajských škol.

Sportovce čeká dvanáct disciplín

Olympiáda dětí a mládeže se na severní Moravu vrací po celých 13 letech. Konat se bude od 26. do 30. ledna na pěti místech regionu. Mladí sportovci se představí v 11 sportovních a jedné umělecké disciplíně. O medaile budou bojovat v lyžařském areálu na Bílé v Beskydech a také ve sportovních halách v Třinci na Frýdecko-Místecku, Českém Těšíně na Karvinsku, Frýdku-Místku a Ostravě.

Maskot hledá jméno

V úterý 10. září odstartovala také soutěž o jméno maskota. Lidé se do ní můžou zapojit na facebookové stránce Olympiády dětí a mládeže nebo na profilu Moravskoslezského kraje. Zapojeny budou také školy, které se během září přihlásí do doprovodného programu.

„Moravskoslezský kraj se ujal organizace lednové olympiády z mnoha důvodů. Je to pro nás prestiž i zviditelnění. Opět ukážeme sportovnímu světu, že zde máme skvělé podmínky pro významné sportovní akce. Věřím, že se mládežnická olympiáda stane jednou z nejvýznamnějších sportovních akcí příštího roku," uvedl náměstek hejtmana pro školství Stanislav Folwarczny (ODS).

Láska ke sportu a mladé talenty

„Zdůraznil bych možná i takový přesah, že to není jen o těch sportovcích, ale chceme do olympiády zapojit i veřejnost a školy, pro které chystáme několik soutěží. Mají směřovat k tomu, aby žáci měli blíže ke sportu. Naše sportoviště jsou velmi kvalitní, takže jediné trápení je, jaká bude zima. I na to jsme ale připraveni a máme nachystanou i náhradní variantu, kdyby bylo špatné počasí, tak bychom část olympiády přesunuli do Jeseníků, pokud by tam byly lepší podmínky," řekl Folwarczny.

Olympiádu dětí a mládeže pořádá společně s kraji a sportovními svazy Český olympijský výbor, koná se od roku 2003. Je určena mladým sportovcům od 12 do 16 let. V minulosti se jí účastnila řada špičkových sportovců.

Patří mezi ně například snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, kanoista Josef Dostál, plavkyně Barbora Seemanová nebo oštěpařka Nikola Ogrodníková. „Jsem ráda, že se Olympiáda dětí a mládeže uskuteční v našem kraji. Sama jsem se letní Olympiády dětí a mládeže zúčastnila a byla to pro mě důležitá zkušenost na olympijské cestě," řekla bronzová medailistka z olympiády v Paříži.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Sznapka

Štítky Moravskoslezský kraj, Olympiáda dětí a mládeže, sport, maskot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maskot Olympiády dětí a mládeže hledá jméno. Sportovní akce se na severní Moravu vrátí po třinácti letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.