Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Hladina Olše klesá a Těšínští se vrací domů. Do Bohumína naopak velká voda teprve dorazí

, aktualizováno 15. září 2024, 13:10

Olše konečně klesla, starosta Českého Těšína Karel Kula (Nestraníci 2022) proto v neděli po poledni odvolal evakuaci. Do svých příbytků se můžou vrátit obyvatelé centra i ulice Na Olšinách. Do Bohumína se voda naopak teprve vkrádá, protipovodňová ochrana nestačí.

Zrušení evakuace se týká několika stovek lidí. Ti by nadále měli dbát na zvýšenou opatrnost a nechodit do blízkosti vodních toků. „Terén je podmáčený a hrozí sesuvy půdy a pády stromů. Prosíme, dbejte na dodržování bezpečnosti. Nadále zůstávají uzavřeny mosty přes řeku i sportovní lávka," uvedla mluvčí města Nataša Cibulková.

Do srdce Bohumína na Karvinsku se dostává voda. Lidé by se měli připravit na vypnutí elektrického proudu, bude třeba odstavit rozvodnu v Pudlově. Připravují se evakuační střediska, radnice zatím neví, kolik lidí bude muset ze svých domovů odejít. Do Bohumína je problematické se od Ostravy dostat. Vlakové spoje jsou zrušeny, D1 je uzavřená, stejně jako Ostravská ulice.

Nové hráze za více než 170 milionů korun město neochránily. Protipovodňovou ochranu neměla vybudovanou dvě místa, osada Nová Ves a městská část Pudlov. Město zřídilo krizovou linku na čísle 731 531 731.

Odra by měla podle ministra zemědělství Výborného (KDU-ČSL) kulminovat na odtoku z ČR do Polska kolem půlnoci s průtokem 2000 metrů krychlových.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Bohumín

Štítky Bohumín, Český Těšín, povodně, záplavy, evakuace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hladina Olše klesá a Těšínští se vrací domů. Do Bohumína naopak velká voda teprve dorazí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.