Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

FOTO: Až osmdesát procent Krnova je pod vodou, hlásí místostarosta. Voda se blíží do evakuačních center

, aktualizováno 15. září 2024, 15:30

Až 80 procent území Krnova na Bruntálsku je pod vodou. Město už nedokáže účelně koordinovat záchranné práce a pomoc postiženým obyvatelům. Spoléhá především na pomoc kraje, řekl místostarosta Miroslav Binar (ANO). Podle něj je situace v Krnově nyní výrazně horší než v roce 1997.

Podle Binaraněj je situace v Krnově nyní výrazně horší než v roce 1997. „Přes celý Krnov teče voda. Odhadujeme, že pod vodou je 70 až 80 procent města. Voda už je téměř u budovy radnice. Náměstí je zaplavené ze dvou třetin," řekl Binar.

Na zaplaveném Krnovsku zachraňuje pacienty vrtulník. Dnes jeho posádka pomáhala třem lidem v místech, kam se lékaři po zemi nemohou dostat.

Na řece Opavě platí třetí stupeň povodňové aktivity - extrémní povodeň. Hladina přesahuje 520 centimetrů. Běžný průtok je kolem metru. Na řece Opavici platí třetí stupeň povodňové aktivity.

V Krnově se voda přibližuje i k evakuačním centrům a pravděpodobně bude nutná i jejich evakuace. „Organizovat evakuace už moc nemá smysl. Voda je téměř všude. Nemáme kde zřídit evakuační centra," řekl Binar. Doplnil, že město už nedokáže účinně lidem v zaplaveném městě pomáhat. Spoléhat se tak může jen na pomoc zvenčí.

„Zatím jsme ve spojení s Moravskoslezským krajem. Jednali jsme s hejtmanem, který nám pomoc přislíbil," dodal Binar. Mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová řekla, že Bělica do Krnova pojede ještě dnes. „Vyrazí po zasedání krizového štábu," uvedla.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová řekla, že hasiči zatím nedostali od Krnova požadavek na mimořádnou pomoc. „Nasazené na Bruntálsku jsou dva vrtulníky Letecké služby Policie ČR a Armády ČR, které pomáhají s evakuací a záchranou obyvatel," řekla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Binar

Štítky Krnov, povodně, Bruntálsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Až osmdesát procent Krnova je pod vodou, hlásí místostarosta. Voda se blíží do evakuačních center  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.