Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

FOTO: Muglinov, Koblov, Hrušov, Antošovice i Přívoz. Samá voda

Cesta z centra Ostravy do okrajových čtvrtí směrem na Bohumín podél řek Ostravice a Odry je komplikovaná, ne-li rovnou nemožná. Dostat se k řece Odře už vůbec nelze z centra města přes Přívoz. Části města jsou obehnány policejními páskami, za kterými začínají obrovská povodňová jezera.

Pokud jde o počasí, panoval v Ostravě v neděli krásný slunný pozdně letní den. Pro město to znamenalo štěstí v neštěstí. Kdyby ještě v neděli pokračovaly deště obdobné těm pátečním a sobotním, mohla být pod vodou o mnoho větší část Ostravy. Obyvatelé města tak vyrazili k řekám podívat se na jejich nebývalou mohutnost. Až k vrcholům protipovodňových zdí sahala v centru řeka Ostravice. Nebývale širokou mohutnou Odru sledovali lidé z mostu spojující Hrušov a Koblov. 

Jiskra Hrušov zatopena

Kdo se z centra vydal podél řeky Ostravice po svých, musel překonat řadu překážek. Z vyvýšené hráze kolem Ostravice byly vidět zatopené zahrádky v Muglinově, stejně jako zatopená cyklostezka pod mostem na Muglinovské ulici. Pod vodou bylo kompletně hřiště místní Jiskry Hrušov, klubu, který zde před pár dny slavil výročí 70 let svého založení. Teď na zatopeném hřišti pluly kachny, částečně pod vodou byly i střídačky a budova klubovny. Zatopený byl také podjezd pod železniční tratí vedoucí nad Bohumín, takže se muselo horem přes trať. A to relativně bezpečně, protože žádné vlaky po kolejích stejně nejezdily. Dál už směrem k soutoku Odry a Ostravice stálo jedno veliké jezero, za kterým vypouštěla páru Koksovna Svoboda v Přívoze.  A cyklostezka pod dálnicí byla opět zatopena, prolézt se muselo šikovně těsně pod dálničním mostem. 

Antošovice evakuovány

Nejvíce škody v této části města napáchaly vody v Koblově a zejména ve vzdálenějších Antošovicích. V Koblově byli evakuováni lidé z domů v lokalitě Žabník, relativně nedávno postavená nová hráz vodu z Odry zadržela, přesto zde ze sklepů museli čerpat vodu. U hráze hlídkovali hasiči a policisté a nikoho nepouštěli dál. Zcela zatopena byla v Koblově stezka vedoucí dále do Bohumína pod místním hřbitovem, i zde hlídkovali policisté a hasiči a s obavami sledovali stav vody. 

Silnici vedoucí do Antošovic z Koblova v běžných časech lemují po obou stranách pole. Z nich se nyní stala jezera. Velká část Antošovic byla zatopena, mnozí lidé evakuováni. Na kraji obce byl zákaz vjezdu, policisté vykazovali řidiče i cyklisty. Projet dál na Šilheřovice a do Polska bylo v nedělním odpoledni zcela nemožné. Zatopeny byly i novotou zářící domy, které jsou zde nabízeny k prodeji.

Přívoz? Neprůjezdný!

Zcela nemožné bylo dostat se také k řece Odře přes Přívoz. Zaplavena byla takzvaná myší díra pod železničním mostem na ulici Sokolská.  Takovéto „myší díry“ pod kolejemi má Přívoz hned dvě a jsou dlouhá desetiletí prokletím města. Zatopeny bývají pravidelně při každých větších deštích. Před mostem stáli policisté a radili zmateným řidičům, jakými jinými cestami se dostat na dálnici nebo do Petřkovic a dále na Opavsko. 

Pěší mohli překonat železniční most přes koleje. Takzvaný zadní Přívoz se vylidňoval, lidé byli evakuováni, zatopená byla cesta do koksovny Svoboda i místní benzinová pumpa. Voda dosáhla až k obytným domům v ulicích na Náhonu a Žofie Podlipské. Část Hlučínské ulice od křižovatky s ulicí Palackého byla pod vodou.

V nedělním odpoledni vůbec nebylo jisté, zda Přívoz, Antošovice, Hrušov, Koblov a další čtvrti blízko řeky Odry brzy nečeká ještě mnohem mohutnější záplava. Řeka má kulminovat až v neděli v nočních hodinách.


 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, povodně, doprava, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Muglinov, Koblov, Hrušov, Antošovice i Přívoz. Samá voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.