Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

VIDEO: Hráz Odry má na soutoku trhliny, Přívoz se evakuuje. V Opavě podle hejtmana nastala apokalypsa

, aktualizováno 16. září 2024, 10:55

Potýkáme se s horší povodní než v roce 1997, uvedl moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) po pondělním jednání krizového štábu. „Není možné, aby stavbu, která může chránit životy, blokovala hrstka aktivistů nebo nenasytných jednotlivců. Budu apelovat na ministerstvo pro místní rozvoj, aby urychleně rozhodlo o přehradě Nové Heřminovy. Odborníci mi potvrdili, že kdyby byla dostavěná, škody a průtoky by byly podstatně menší a Opava by se nejspíš ani nerozlila z koryta," zdůraznil hejtman.

Opava podle Bělici kulminovala šest hodin, ustoupila až nad ránem. Její průtok výrazně přesáhl úroveň čidla, které stanovuje průtok 500 metrů za vteřinu. Nové Heřminovy by průtok snížily na 330 metrů krychlových za vteřinu. S povodněmi v Moravskoslezském kraji a na Olomoucko pomáhá celkem 11 vrtulníků, které pomocí lanové techniky zachránily 13 lidí a šest čtyřnohých mazlíčků. 

Konvoj a nemocnice v Krnově

V neděli avizovaný konvoj do Krnova dorazil v pořádku. Tatrám se podařilo projet, hladina trochu ustoupila. Hned po průjezdu se jedno z aut odpojilo a zamířilo k městské nemocnici, které zkratoval generátor. Obratem se podařilo nahodit proud v objektu B, ostatní zatím nejedou. Na jejich připojení aktuálně pracují technici.

Lidé v zaplaveném Krnově potřebují především obnovit dodávku pitné vody a elektřiny. Město řeší umístění cisteren a distribuci balené vody.

Apokalypsa na Opavsku

„Situace v Opavě byla dramatická, dokonce bych ji označil až za apokalyptickou. Řeka se výrazně vylila. Kolem 6:30 jsme konečně zaznamenali výrazný ústup, řeka by měla být zpět v korytě. Ratibořský most zatím stojí, ale je pod vodou," popsal hejtman situaci v jednom z nejvíce postižených regionů.

Podezření, že rozvodněná řeka most poškodila, se potvrdilo se v 10:45 potvrdilo. Konstrukci nyní prohlížejí pracovníci ŘSD. Zatím není jasné, co s mostem na spojnici mezi Opavou a Hlučínskem bude. 

Voda se dostala také do štěrkovny v Hlučíně. Přelila se hráz, hasiči proto přistoupili ke stejnému patření jako na Odře ve Svinově. Postavili mobilní hráz.

V 10:30 v Opavě došlo k poklesu vody, hasiči začali pracovat na zprovoznění kritické infrastruktury. 

Evakuace v Přívoze

V Ostravě kolem 9:3 začala evakuace městské části Přívoz, Odra byla dnes ve Svinově na hranici extrémní povodně. Situace v krajském městě je vážná, z bezpečnostních důvodů byla odstavena teplárna, Ostrava tak zůstala bez tepla a teplé vody. Komplikovaná je situace také v dopravě. Zástupci města vyzvali obyvatele, aby nejezdili do města, a rodiče, aby neposílali své děti do školy.

Evakuace probíhá na Palackého třídě, stejně tak v domech kolem odstavené teplárny v Třebovicích. V místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů. V Přívoze se rozlévá voda, evakuovali zatím 33 lidí.

Trhlina v hrázi

„Voda v Přívoze začala nastupovat už během noci, ale nevěděli jsme proč," uvedl ředitel moravskoslezský hasičů Radim Kuchař. Na pravém břehu Odry jsou v hrázi dvě trhliny, kterými se oblasti rozlévá další podstatné množství vody.

Přesnější informace a odhady rozlevu krizový štáb zatím nemá, Kuchař se ale domnívá, že by mohla být ohrožena koksovna, železniční trať nebo a objekty kolem ulice Marianohorská.

Bohumín bez proudu

Bohumín na Karvinsku se potýká s výpadkem energie. Došlo k zaplavení jediné rozvodny, technologie by snad měla být ochráněna. ČEZ s obyvateli komunikuje, snaží se připojovat odběrná místa. 

Všichni pacienti, které záchranáři evakuovali z bohumínských a krnovských nemocnic, jsou rozmístěni ve zdravotnických zařízeních ve zbytku kraje. 

Voda vzala první životy

První obětí záplav v zemi je žena z Krasova na Bruntálsku, uvedla policie. Tělo našli ve vodě. Místo odřízla voda.V kraji se pohřešují další dva lidé.

„Stále hledáme dva nezvěstné z Opavy a Krnova, které jejich blízcí postrádají od osoboty. První obětí povodní je žena z Osoblažska.  Dravelná voda včera vzala dva lidi v Krnově a na Bohumínsku, policisté je ale hned vytáhli z vody," informoval ředitel krajské policie Tomáš Kužel.

Procházka kolem rozvodněné Odry

Hasiči v Ostravě zachraňovali mladého muže, který v neděli večer vyrazil na procházku k rozvodněné řece Odře. Uvízl v silném proudu. Nebyl schopen se sám vrátit do bezpečí. 

„Muž se vydal během nedělních podvečerních hodin na procházku mezi městskou částí Výškovice v Ostravě a Polankou nad Odrou, bohužel uvízl v silném proudu vody, částečné krytý stromem, kterého se přidržoval," uvedla mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Ostrava, Odra, Opava, Moravskoslezský kraj, povodeň, hráz, Krnov, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hráz Odry má na soutoku trhliny, Přívoz se evakuuje. V Opavě podle hejtmana nastala apokalypsa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.