Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Primátor Opavy chce požádat vládu o odložení krajských a senátních voleb. Musela by se změnit legislativa

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) chce žádat vládu o odložení krajských a senátních voleb, které se mají konat v pátek a v sobotu. Připravit je v tomto stavu, kdy je Opava i další místa v Česku postiženy povodní, bude podle něj velmi náročné.

Opavská výzva vládě, primátorům a starostům

Navrátil chce psát dopis s výzvou směrem k vládě i dalším primátorům a starostům. „Připravit volby v tomto stavu bude velmi náročné. Některé volební místnosti nebudeme moci vůbec otevřít. Pravděpodobně ani nedokážeme zajistit roznesení volebních lístků," uvedl. Dodal, že problém může nastat i se členy volebních komisí. Řada z nich žije v zaplavených oblastech a budou mít podle primátora starosti s úklidem či opravami svých domovů.

Pod vodou je sedm volebních okrsků

Mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný řekl, že pod vodou je aktuálně sedm volebních okrsků a také budovy, kde sídlily volební místnosti. „Jde hlavně o školy a školky. Do pátku je určitě nestihneme připravit. Volební štáb nyní společně s krizovým štábem hledaní náhradní řešení," řekl.

Doplnil, že roznos volebních lístků také vázne. „Roznášejí je zaměstnanci magistrátu, kteří ale od čtvrtka řeší povodňovou situaci," uvedl.

Nedostatek lidí do volebních komisí

V Opavě se konají jak krajské tak i senátní volby. Personální problémy má město hlavně v případě druhého kola těch senátních. „Už nyní jsme evidovali nedostatek lidí do komisí ve druhém kole. Ti, kteří se přihlásili, navíc už volají. Omlouvají se, že jsou zaplaveni a budou řešit své domovy. Budeme muset sehnat armádu lidí," doplnil Konečný.

Musela by se změnit legislativa

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že odložení voleb by bylo možné pouze změnou legislativy, na což není velký prostor. O blížících se volbách bude večer jednat i vláda.

„Musel by v nouzovém stavu být vyhlášen stav legislativní nouze, lhůty se velmi výrazně zkracují," popsal podmínky změny termínu voleb ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Konečné slovo má podle něj vláda. Řekl také, že hasiči opakovaně ujistili, že jsou připraveni v maximálně míře pomoci starostům s organizací voleb, aby se uskutečnily podle zákona. „Toto jsme schopni zajistit," konstatoval.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky Opava, volby, primátor, krajské volby, senátní volby, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Opavy chce požádat vládu o odložení krajských a senátních voleb. Musela by se změnit legislativa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.