Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Vojáci a hasiči mají pomáhat s likvidací škod, ne postávat u voleb. Je to absurdní, míní opavský primátor

Primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) z lidského hlediska nechápe rozhodnutí vlády neodložit krajské a senátní volby, které připadají za pátek a sobotu tohoto týdne. Lidé se podle něj z některých lokalit, které povodně odřízly, často k urnám vůbec nedostanou, dalším velká voda odnesla doklady. Navíc je podle něj absurdní volbami zaměstnat vojáky a hasiče, když mohou pomáhat s likvidací škod. Město nicméně udělá vše pro to, aby se volby uskutečnily.

Podobně situaci vnímá i místostarosta Krnova na Bruntálsku Miroslav Binar (ANO). Je přesvědčen, že lidé mají jiné starosti a volební účast bude minimální.

„S volbami mají pomáhat vojáci a hasiči. To mají opravdu stát ve volebních místnostech? Místo toho, aby pomáhali s likvidací škod, třeba s odstraněním naplaveného kontaminovaného bahna, které ohrožuje zdraví lidí?," ptá se Navrátil. Rozhodnutí ho překvapilo. „Respektujeme ho a uděláme vše, aby volby proběhly," řekl Navrátil.

Z lidského hlediska postoj vlády nechápe. „Ještě stále řešíme záchranu životů a bydlení lidí. Někteří nemají byty. Nemají se kam vrátit," řekl. Pro mnohé podle něj bude problém se k volbám vůbec dostat, protože některé lokality jsou odříznuté. „Další nebudou moci volit, protože jim voda odnesla doklady," řekl.

Místostarosta Krnova Binar volby považuje za velkou komplikaci. Ve městě je 27 okrsků a podle něj by pomohlo, kdyby se je podařilo sloučit do menšího počtu a více hlasování centralizovat. Město ještě čeká na metodiku, jak dál postupovat. „V každém případě u nás jsou volby to poslední, co lidi zajímá. Nečekáme příliš vysokou volební účast," řekl.

Organizace voleb ve vodou zasažených městech se potýká s řadou problémů. Zástupci samospráv poukazují na to, že volební místnosti byly často vyplavené a nebude možné je do pátku připravit. Argumentují i tím, že bude problém dokončit distribuci volebních lístků. Pracovníky, kteří to měli na starost, nyní zaměstnává povodeň a jejich následky. Další problém pak je personální obsazení volebních komisí. Už přihlášení členové se omlouvají, protože aktuálně musejí řešit obnovu svých vyplavených domovů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Opava, volby, primátor, povodně, vojáci, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojáci a hasiči mají pomáhat s likvidací škod, ne postávat u voleb. Je to absurdní, míní opavský primátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.