Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

I muži pláčou, zhodnotil situaci v kraji hejtman Bělica. Za lidmi míří potřebné vysoušeče a další pomoc

Voda v Moravskoslezském kraji opadává a na povrch pomalu vyplouvají materiální škody na soukromém i státním majetku. Na jejich likvidaci se podílejí obyvatelé regionu, dobrovolníci a hasiči ve spolupráci s armádou. Extrémní nebezpečí už nikde nehrozí, řekl v Ostravě premiér Petr Fiala (ODS). Platí, že záplavy mají tři oběti, po celém tuzemsku se osm lidí pohřešuje.

Zažít moravskoslezskou katastrofu na vlastní kůži

V Moravskoslezském kraji bylo evakuováno přes 15 000 lidí. Premiér poděkoval všem složkám integrovaného záchranného systému, vojákům a vedení krajů, měst i obcí. Region společně s dalšími členy vlády Fiala v úterý odpoledne navštívil, aby se na vlastní oči seznámil s rozsahem škod a potřebami, které obce mají. 

„Škody na vytopených domech jsou obrovské," řekl. Vyjádřil respekt všem, kteří této situaci čelí a k tomu, jak se občané se situací vyrovnávají. Obcím podle Fialy chybí například vysoušeče či elektrocentrály. Kraji pomůže osm tříčlenných týmů vyčleněných pro kontrolu statiky staveb.

Společně se členy vlády se nad regionem proletěl také moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO), který krizová místa objížděl takřka denně. „Musím říct, že i chlap může brečet," řekl o tomto zážitku. Poděkoval všem členům Moravskoslezského krizového štábu, Povodňové komise, vládě i dalším, kdo kraj pomáhali zachránit.

Vysoušeče z hmotných rezerv i z evropských zásob

Česko požádalo v evropském systému civilní pomoci o 15 000 vysoušečů, řekl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Úřady již do regionů rozvážejí 8000 z vlastních zásob tak, aby se do nejhůře zasažených regionů dostaly co nejdříve. 

Aktuálně je hlavní prioritou zajistit všude pitnou vodu, mobilní signál a elektřinu. Další na řadě jsou zmiňovaná čerpadla a vysoušeče. „To v této fázi musíme umět dodat," uvedl Rakušan. Lidé v odříznutých oblastech by měli směřovat primárně své požadavky na svého starostu, v případě závažné situace na složky integrovaného záchranného systému. Zdůraznil, že se na ně nezapomnělo. 

„Budeme řešit také situaci v lékárnách, zjišťovat, zda mají dostatek léků. Řada z nich nemá přístup k proudu a nemůže proto zpracovávat recepty," doplnil vicepremiér. Opětovně upozornil, že v krizovém stavu platí mnohem přísnější trestní sazby. Za rabování si lidé mohou za mřížemi pobýt až dvanáct let. 

Rakušan připomněl, že lidem ze zaplavených oblastí je k dispozici i odborná psychologická pomoc. 

Kdo škody zaplatí?

„Vláda je samozřejmě připravena poskytnout i peníze," slíbil Fiala. Po včerejším jednání vlády byl vytvořen pracovní tým, který se finanční injekcí pro regiony bude věnovat. V jeho čele je ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Ze zkušeností z let 1997 a 2002 podle Stanjury plyne, že zhruba 25 procent celkových škod ze záplav pokrývá státní rozpočet. O pomoc lidé mohou požádat už nyní. Například okamžitou pomoc od úřadu práce až do výše 73 tisíc korun mohou dostat do několika hodin. Funguje také program Živel 2, brzy se spustí také Živel 1. 

Ministr financí počítá s náklady ve výši stovek milionů korun, které dramaticky ovlivní státní rozpočet. Jeho novelu na příští rok chce proto připravit a předložit sněmovně už nyní. „Na prvním místě je obnova státního majetku," dodal Stanjura. O finanční podporu chce vláda žádat také na unijní úrovni.

Lidem, které velká voda často připravila o všechno, by měly pomoct pojišťovny. Ty po dohodě s vládou nebudou zbytečně otálet s vyplácením záloh, peníze na účet přijdou ještě před formálním ukončením celého administrativního řízení. 

Zničené silnice a hroutící se mosty

Na obnově silnic a železničních tratí se na severní Moravě a ve Slezsku usilovně pracuje. Obnovení úplného provozu na všech komunikacích může v Moravskoslezském kraji trvat až do konce roku, uvedl po jednání se zástupci kraje premiér na síti X. 

„Hlavní nádraží v Ostravě bylo ještě včera takřka celé zaplaveno. Denně jím projede 360 vlaků. Uděláme vše pro to, aby bylo co nejdříve v provozu. Obávám se ale, že zprovoznění všech tratí v Moravskoslezském kraji zabere několik měsíců," doplnil Fiala.

Například důležitý most v opavské Ratibořské ulici, který je kvůli povodním uzavřený, bude nutné zbourat. Po pondělní kontrole konstrukce o tom rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic. Nyní jej mohou používat pouze chodci. Pro auta by měla vzniknout provizorní konstrukce, která bude fungovat přes zimu.

Most v Ratibořské ulici je součástí trasy, která spojuje Opavu s Hlučínem, potažmo s Ostravou. „Most je ve stavu, že na něj nemůžeme pustit osobní ani nákladní dopravu. Dnes už víme, že jej musíme zdemolovat," uvedl ředitel ŘSD Radek Mátl

Zachovat spravedlivé volby

Krajské volby proběhnout podle plánu, tedy v řádném termínu v pátek 20. září a v sobotu 21. září. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi.

O odklad žádal Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy, kterou velká voda citelně zasáhla. Dnes uvedl, že rozhodnutí vlády z lidského hlediska nechápe. Lidé se podle něj z některých povodní odříznutých lokalit často k urnám vůbec nedostanou, dalším velká voda odnesla doklady.

Premiér odmítl, že by vláda o konání voleb rozhodla bez diskuse se starosty. „Od většiny jsme měli informaci, že jsou schopni volby zajistit," uvedl. Ministři brali vážně i opačné názory.

Rozhodnutí o odložení voleb ovšem není v kompetanci vlády. Ta by nejdříve protiústavně musela vyhlásit nouzový stav. Parlament by na vytvoření, projednání a schválení příslušného zákona měl jen dva dny. Ministři se obávají, že by šlo o neomluvitelný zásah do základních občanských práv a spravedlivého průběhu hlasování. 

Volby Volební komise by podle Fialy mohli v oblastech postižených povodněmi doplnit státní úředníci. Někde budou potřeba náhradní volební místnosti. Považoval by to za vhodnější než široké zapojení hasičů a policistů, kteří jsou potřeba při jiných úkolech. Úřady zřídí linku pro starosty na nahlášení problémů, které způsobí při volbách povodně, řekl Rakušan. Podrobnosti oznámí po jednání krizového štábu.

Politické rozbroje

„Starosta Krnova Hradil (Krnovští patrioti) a opavský primátor Navrátil čtyři dny nespali. Sám vím, jaké to je. Nechápu, jak je může ministr životního prostředí napadat a shazovat všechnu tvrdou práci, kterou udělali. Z tepla pražské kanceláře se všechno kriticky hodnotí velmi snadno," uvedl Bělica během tiskové konference po jednání s členy vlády.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se proti tomuto nařčení ohradil. „Nechci se hádat, nemá to cenu. Od středy nespím, rodinu jsem neviděl, v terénu jsem byl nesčetněkrát. Z Prahy makám stejně tvrdě jako všichni tady v kraji. Za to jim skládám obrovský respekt. Na pana Bělicu mám dokonce dvě telefonní čísla. Na obě jsem mu několikrát volal. Na hovory ani zprávy jsem žádnou odpověď nedostal," sdělil Hladík. 

„Fakt na sebe teď neútočme. Nepřijeli jsme si dělat politickou kampaň před volbami, ale pomáhat těm, kteří to potřebují," vyzval přítomné Rakušan.

Krnovu bylo vyčteno, že město při evakuaci selhalo. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Puchalter

Štítky Moravskoslezský kraj, vláda, hejtman, volby, škody, povodně, pomoc, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I muži pláčou, zhodnotil situaci v kraji hejtman Bělica. Za lidmi míří potřebné vysoušeče a další pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.