Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Povodeň na Osoblažsku zasáhla desítky domů, poničila některé úseky cest

Povodně zasáhly i obce v Osoblažské výběžku v severovýchodní části Bruntálska. Voda tam poškodila mosty, bytové domy a zatopila také desítky rodinných domů. Demolice se tam ale nechystají. Zničila i několik úseků silnic. Například v obci Dívčí Hrad voda podemlela základy bytového domu s 13 byty. Oprava potrvá několik dní. Obyvatelé zůstávají v evakuačním centru. Obecní úřad je od obce odříznutý. Jediná cesta k němu vede přes pole nebo lesem.

"Sanujeme základy jednoho bytového domu s 13 byty. Voda ho podemlela do hloubky dvou metrů. Lidé se budou moci vrátit příští týden v pátek," řekl starosta obce Jan Bezděk (Dívčí Hrad - naše obec). Voda podle něj zaplavila sklepy pěti bytových domů. Ve třech jsou zničené kotelny. "Zaplaveny jsou i tři rodinné domy a dvě chaty. Další tři domy jsou postiženy méně. Není to tak vážné. Jeden dům praská, uvidíme časem," řekl Bezděk. Dodal, že obec má dnes po čtyřech dnech zase elektřinu a voda je po převaření pitná.

Povodeň také strhla lávku pro pěší a poškodila silnici k obecnímu úřadu. Ten je tak nyní odříznutý. Dostat se k němu dá jen terénními vozy přes les či pole. Krizový štáb se proto přesunul do mateřské školy, kde se bude v pátek a sobotu také volit.

Místostarosta Bohušova David Dub (Selský rozum) uvedl, že zažili největší povodeň, jakou místní pamatují. "Proud strhl lávku, rozházel chaty v našem rekreačním areálu. Vypadá to, jako když se hodí kostky na stůl. Poničil i fotbalové a tenisové hřiště. Na obecním majetku budou škody v desítkách milionů korun. Dům ale naštěstí žádný nespadl. Všechno celkem zvládáme. Dobrovolníci na pomoc s uklízením by se ale hodili," řekl.

Ve Slezských Rudolticích povodeň zatopila asi 25 domů. Jde většinou o objekty nejblíže řece. Několik jich je i na náměstí. "U jednoho domu řešíme stabilitu a čekáme na vyjádření statika," řekl starosta Mojmír Pargač (Volby 2022). Situace u nich je podle něj stabilizovaná. "Máme vodu, elektřinu i internet. Hasiči dokončují odčerpávání vody," řekl. Poškozená je podle něj i úzkokolejná železniční trať a budovy železničních zastávek. Z nich bylo také zapotřebí odčerpat vodu. Oprava samotné trati přijde na řadu po odstranění zásadnějších škod.

Starosta Osoblahy Antonín Rous (Nový impuls 2022) řekl, že na jejich území voda zasáhla asi 15 domů. "Dopadli jsme ještě relativně dobře," řekl a dodal, že proud nepoškodil ani mosty či komunikace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úzkorozchodná trať Třemešná ve Slezsku - Osoblaha

Štítky ČR, záplavy, správa, Moravskoslezský, Osoblažsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodeň na Osoblažsku zasáhla desítky domů, poničila některé úseky cest  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.