Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Dobrovolní hasiči ze Široké Nivy přišli o zbrojnici. Velká voda ji srovnala se zemí

Dobrovolní hasiči ze Široké Nivy na Bruntálsku přišli o svou zbrojnici. Velká voda ji doslova srovnala se zemí, zbyla jen hromada trosek. Pod ní téměř veškeré vybavení i desetiletí vzpomínek ze života sboru. Hasiči z budovy nestihli nic zachránit. Prioritně se podíleli na evakuaci svých sousedů před blížící se povodní. Když pak měli chvíli čas, bylo už pozdě, řekl velitel jednotky Jan Čapek. V obci dobrovolní hasiči pomáhají nepřetržitě už druhý týden, i přesto, že nemají žádné zázemí.

Na vyklízení stanice nebyl čas, pak už bylo pozdě

Povodeň zbrojnici a s ní i velkou část Široké Nivy zasáhla v noci ze 14. na 15. září. Už předtím byli hasiči v pohotovosti. „Pořád pršelo. Voda stoupala, prognóza nebyla dobrá. Místním jsme pomáhali vystěhovat nábytek do vyšších pater. Pak jsme je připravovali na evakuaci," řekl Čapek. Od nedělního rána pak sousedy ze zaplavených domů zachraňovali.

„Na vyklizení stanice pořád nebyl čas," popsal Čapek. Když se k ní hasiči ve volné chvíli nakonec dostali, bylo už pozdě. „Vodu jsme tam měli po kolena. Všude kolem byl silný proud. Museli jsme to vzdát. Nestihli jsme nic odnést. Zachránili jsme jen to, co jsme měli na autech," doplnil Čapek.

Ztracené vybavení a desetiletí vzpomínek

Kromě veškerého vybavení přišli ale i o desetiletí vzpomínek a artefaktů ze života jednotky i celého padesátičlenného sboru. „Zbrojnice nesloužila jen výjezdovým hasičům. Fungovala i pro soutěžní družstva žen, mužů a dětí. Pod ruinami tak skončila i celá naše historie. Všechny diplomy, poháry a medaile," řekl Čapek.

Kdy se k likvidaci trosek zbrojnice s kolegy dostane, zatím netuší. „Nevíme. Toto nyní nehoří. Není to priorita. Je tady ještě hodně těžké práce. Zprůchodnění cest se už provizorně podařilo. Pokračujeme ve vyklízení bahna ze zaplavených domů a sklepů," řekl Čapek.

Obec vypadá hrozně, dobrovolníci se nezastavili

Přiznal, že když viděl Širokou Nivu těsně po opadnutí vody, nevěřil, že se ještě někdy ta spoušť uklidí a škody odstraní. „Také díky pomoci dobrovolníků se dnes už dostaneme všude. Začínáme pomáhat s čištěním studen. Vidím světlo na konci tunelu. Ale devastace krajiny je v místech, kde protékala voda, obrovská. Obec vypadá hrozně. Jsou tady ale pracovití lidé. Věřím, že to zvládneme," doplnil dobrovolný hasič.

V obci zatím fungují bez svého zázemí. Nyní ho vlastně ani nepotřebují. „Ještě jsme se nezastavili. Vůbec jsme se nedostali třeba k čištění techniky," řekl Čapek s tím, že v jednotce má 12 hasičů. Všichni se hned po opadnutí vody zapojili do likvidace následků. Rukou ale ubývá. Někteří se už museli vrátit do práce, stejně jako Čapek, který opravuje zničené elektrické vedení.

Nová zbrojnice v dohledu

Věří, že se dočkají nové zbrojnice. O její stavbě se hovořilo už před časem. Projekt ale zastupitelé zastavili pro jeho vysoké náklady, které se tehdy pohybovaly kolem 18 milionů korun. Starosta Široké Nivy Tomáš Spáčil (Pro obec 2022) řekl, že nyní bude nutné projekt znovu otevřít a zázemí pro hasiče, kteří obci v těžké chvíli pomohli, vybudovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK / Ožana Jaroslav

Štítky Moravskoslezský kraj, Bruntálsko, záplavy, hasiči, Široká Niva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči ze Široké Nivy přišli o zbrojnici. Velká voda ji srovnala se zemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.