Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Stovka rodin na severní Moravě zůstane do zimy bez přístřeší. Elektrárna v Třebovicích znovu funguje

Moravskoslezský kraj ze svého rozpočtu vyčlení 350 milionů korun, které pomůžou při obnově zaplaveného území. Finanční injekci musí ještě schválit zastupitelstvo. Poprvé by se v novém složení mělo sejít koncem října.

Rodiny bez střechy nad hlavou

Povodně v Moravskoslezském kraji dlouhodobě připravily o střechu nad hlavou stovku rodin. Tyto domácnosti se pravděpodobně do svých domovů nedokážou vrátit před příchodem zimních měsíců. Kraj a obce pro ně hledají nouzové ubytování, na vytipování rodin pracuje speciální tým.

„Řešením by mohly být mobilní či kontejnerové domy v daných obcích, případně standardní ubytování mimo oblast bydliště," řekl moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO). Dodal, že jde asi o 60 lidí v Opavě a 30 v Krnově na Bruntálsku 30. Tato čísla se ale pravděpodobně ještě změní. V evakuačních centrech zůstává sedm desítek lidí.

Zaplavená pyrotechnika

Ostravu momentálně trápí dvě bezpečnostní rizika spojená s firmami. V jednom případě jde o 60 tun vyplavené zábavní pyrotechniky, která se musí hlídat, aby se nekontrolovaně neodpálila. „Majitel se k situaci staví velmi zodpovědně a aktivně," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel

Pyrotechnika nyní vysychá, což s sebou nese riziko vznícení. Materiál se proto musí kropit. „Potom bude potřeba všech těch 60 tun zakopat na bezpečném místě, aby byla celá nálož znehodnocená," řekl Kužel.

Kontaminovaná voda z Koksovny

Problém s kontaminovanými odpadními vodami se řeší v případě společnosti OKK Koksovny. Čistička odpadních vod nefunguje, voda odcházející z areálu proto může být nebezpečná. Hejtman proto zástupce společnosti vyzve, aby uvedli, jak s odpadem naloží.

„Pokud koksovny nezabrání úniku odpadních vod, jsem připraven podat trestní oznámení," řekl hejtman.

BorsodChem mimo provoz

Nefunkční po povodních nadále zůstává také ostravská chemička BorsodChem MCHZ. Většina zaměstnanců je doma. Zatím se neví, kdy se výrobu podaří obnovit.

Elektrárna v Třebovicích

Energetikům z Veolia Energie se ve čtvrtek večer podařilo po povodni zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě., která byla odstavena od 15. září. Zahajuje dodávky i pro průmysl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, záplavy, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka rodin na severní Moravě zůstane do zimy bez přístřeší. Elektrárna v Třebovicích znovu funguje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.