Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Ostrava řeší nefunkční čističku odpadních vod. Na opravu zaplavené technologie půjde necelý milion

Ostravští radní na pondělní mimořádné schůzi vyčlenili první peníze, které poputují na obnovu zaplavené Ústřední čistírny odpadních vod v Přívoze. Částka dosáhne asi na 900 tisíc korun. Zprovoznění nejspíš potrvá několik měsíců. Podle předběžných odhadů velká voda v čistírně způsobila škody za více než 300 milionů. Většina splašků z krajské metropole momentálně vytéká do Odry.

První peníze na opravu čistírny

O klíčové provozy městské infrastruktury se během povodní bojovalo do poslední chvíle. Bezprostředně před evakuací zaměstnanců byla v ústřední čistírně odpadních vod v Ostravě-Přívoze odpojena všechna zařízení od elektrické energie. To zamezilo zkratům na trafostanicích a odklonilo další škody.

Čístirnu momentálně není možné připojit zpět k síti, první se bude muset vyměnit většina vnitřních rozvaděčů a zařízení. V pondělí 30. září proto mimořádně zasedla rada města. Radní schválili přes 880 000 korun bez DPH na opravu servopohonů čistírny, kterou zajistí Ostravské vodárny a kanalizace.

Škody přesáhnou 300 milionů korun

„Havarijní stav zařízení řešíme od prvních okamžiků. Škody na majetku, dle velmi hrubých odhadů, přesáhnout 300 milionů korun. V rámci dnes schválených prací budou provedeny nezbytné úkony ke znovuobnovení provozu, mezi nimi například demontáže motoru a ovládací desky, jejich vysušení, dojde ke kontrole stavu mechaniky, proměření izolačního stavu či k výměnám mikrospínačů a ložisek," vysvětlil primátor Jan Dohnal (Spolu).

Voda zaplavila domovy i zázemí firem

V Přívoze muselo být evakuováno několik stovek lidí, voda zasáhla i mnohé společnosti. Na některých místech hladina vystoupala až do výše 6 metrů. Zapříčinila tak totální kolaps elektrických zařízení, elektronických prvků, strojů a samotné technologie čištění odpadních vod.

„Naprostá většina technologických prvků, jako jsou například elektrické motory, automaty, plynojem, dmychadla či kotelna, byla pod vodou, jsou vážně poškozeny a nelze je jednoduše zprovoznit jen opětovnou dodávkou proudu nebo vyčištěním. Po vyčerpávání vody je zjišťován rozsah a míra poškození. V současnosti je zřejmé, že bude zapotřebí celé série různých úkonů, dnes jsme proto na mimořádném zasedání rady schválili první z nich,“ uvedl náměstek primátora pro investice Břetislav Riger (Ostravak).

Zprovoznění potrvá měsíce

Město očekává, že zprovoznění prvního stupně mechanického čištění odpadních vod, který odstraňuje hrubé nečistoty a nerozpuštěné látky, potrvá několik měsíců. Kompletní zprovoznění dalšího stupně čištění, takzvaného biologického, bude trvat přibližně půl roku. Obdobnou situaci v Ostravě řešili už při ničivých povodních v roce 1997.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adolf Horsinka

Štítky Ostrava, Přívoz, čistírna odpadních vod, oprava, škody, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava řeší nefunkční čističku odpadních vod. Na opravu zaplavené technologie půjde necelý milion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.