Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Moravskoslezský hejtman žádá vládu o prodloužení stavu nebezpečí. Usnadní likvidaci škod a obnovu regionu

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) žádá vládu o prodloužení stavu nebezpečí pro osm obcí s rozšířenou působností. Tento legislativní status by postiženým oblastem pomohl vyřešit především likvidační práce a případnou obnovu.

Pokud by vláda stav nebezpečí, který byl v regionu vyhlášen v polovině září kvůli povodním, skutečně prodloužila, jeho konec by připadal na 13. listopadu. 

„Přestože se jedná o ten nejnižší nouzový stav, tak to umožňuje řešit v území likvidační práce a zahájit i obnovovací práce, protože byť je to ten nejnižší z nouzových stavů, tak umožňuje legislativně některé věci řešit bezprostředně, což by jinak nebylo možné. Jedná se především o demolice budov, stavební práce na korytech řek nebo energetické infrastruktuře," vysvětlil Bělica. a 

Likvidaci následků povodní by tak politici mohli usnadnit v Bohumíně, Bruntálu, Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Kravařích, Krnově, Opavě a Ostravě.

Opravy nadále pokračují na hrázi Palhanec, v Ostravě pomalu končí čerpání vody. Zatopená už není ani Karviná, v Krnově nadále potřebují svážet obrovské množství odpadu. Policisté i policejní drony nadále hlídají zatopené oblasti, především pak ostravskou Novou Ves. Dvanáct lidí zůstává evakuováno. 

Proti žloutence typu A zdravotníci naočkovali celkem 552 lidí, zhruba třetinu tvořily děti. K vakcinaci svolilo také 356 hasičů. Krajští hygienici zaznamenali celkem tři případy krysí žloutenky. Nakažení podle hygieniků měli povrchová zranění, zároveň nepoužívali vhodné ochranné pomůcky jako gumáky a rukavice, 

Na území severní Moravy a Slezska pomáhá 778 vojáků. V sobotu odpoledne by měli postavit provizorní most v Nových Heřminovech, v neděli pak v Holčovicích.

Bez zázemí hotového do zimních měsíců nejspíš zůstane 159 rodin, téměř 400 lidí.. „Dnes budeme jednat o dávkách pro ně. Než se případné dávky rozjedou, bylo by nejlepší situaci řešit rozhodnutím hejtmana," okomentoval Bělica. Bližší detaily prozatím odmítl sdělit. 

Tyto lidi primárně ubytují větší města a obce. Pokud kapacity nevystačí, přijdou na řadu penziony a ubytovny. Mobilní domy jsou až poslední volbou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, povodně, opatření, stav nebezpečí, škody, hasiči, policisté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský hejtman žádá vládu o prodloužení stavu nebezpečí. Usnadní likvidaci škod a obnovu regionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.