Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Opava a Krnov: Odstraňování povodňových škod komplikuje zbytečná byrokracie

Odstraňování povodňových škod ve městech a obcích, které v polovině září zasáhla velká voda, komplikuje zbytečná byrokracie státního aparátu. Měsíc od přírodní katastrofy se na tom shodli primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO) a starosta Krnova na Bruntálsku Tomáš Hradil (Krnovští patrioti). Státu podle nich chybí větší pružnost při vyplácení první pomoci rodinám. Uvítali by i pomoc ministerských úředníků přímo v terénu. Oba se shodli i na tom, že jejich města ještě čeká několik let dlouhá cesta, než ulice či náměstí uvedou do původního stavu.

"Stát není na takový typ katastrof připraven, a to i přesto, že to nebyla první velká povodeň. Systém státní pomoci je těžkopádný, pomalý a neefektivní. Požaduje množství zbytečné byrokracie. Okamžitá finanční pomoc není žádná, což může být obrovský problém zejména pro menší obce," uvedl Navrátil. Podobný názor má i Hradil. "Chybí lepší řízení a provedení. Schází také pomoc ministerských úředníků přímo v zasažených oblastech. Centrální orgány nás přetěžují byrokracií a podporu někdy dobře nepromýšlí," řekl.

Hradil se obává i dopadu povodní na lokální ekonomiku. Chybí mu pomoc pro živnostníky zasažené povodní. "Stát rozběhl náhrady mezd zaměstnanců. Podpora se ale netýká živnostníků. Hlavně chybí alespoň částečné krytí povodňových škod zaměstnavatelům. Obáváme se krachů podnikatelů i firem a velké nezaměstnanosti," doplnil.

Navrátil by zase uvítal rychlejší nákup věcí do vyplavených škol a školek. "Potřebujeme rychle zprovoznit poškozené mateřské i základní školy, tělocvičny a jiné městské budovy, ale systém soutěžení zakázek je zdlouhavý. Nemůžeme ho obejít. Některé třídy v přízemních patrech proto do konce roku neotevřeme," řekl opavský primátor.

Škody, které povodeň způsobila na obecním majetku, oba odhadují na miliardu korun. Další miliardy bude stát odstranění škod u firem či domácností. Obnova obou měst do stavu před 15. zářím podle obou jejich zástupců potrvá léta. Cesta, kterou mají před sebou, je ještě dlouhá. "Jsme tak ve třetině," řekl Navrátil.

V Krnově, kde bylo pod vodou 80 procent města, na tom jsou o něco hůř. "Škody jsou obrovské. Dát do původního stavu všechna školská zařízení, sportoviště, kulturní zařízení, provozy firem a zatopené domácnosti bude trvat ještě dlouho. Přes enormní úsilí jsme nyní na deseti procentech," řekl Hradil s tím, že pokud bude dostatek peněz, mohou vše opravit do tří let.

I obnova Opavy do původního stavu bude podle Navrátila běh na dlouhou trať. "Trochu se obávám, že jsme stále na začátku. Navíc s časem odchází síly. Lidé se musí vrátit ke svým běžným pracovním i rodinným povinnostem, a proto ubývá dobrovolníků. Jednotlivé složky záchranného systému se musí vrátit ke svým běžným povinnostem. Už nebudou moci v takové míře pomáhat. Základní funkce města fungují, ale velký problém jsou právě základní a mateřské školy," řekl.

Každá extrémní krizová situace podle Navrátila i Hradila odhalí nedostatky. Stejně tomu bylo i v září. "Je potřeba změnit systém tak, aby mohli být vojáci nasazeni rychleji, a to včetně potřebného vybavení. Bohužel, stát nám příliš nepomohl a skoro vše jsme si museli zařídit sami. Očekával jsem nějakou rychlou pomoc, například formou zálohy na zajištění nejnutnějších výdajů pro techniku a odstraňování povodňových odpadů," řekl Navrátil.

Hradilovi zase chyběla možnost využít SMS zprávy pro rozesílání krizových informací lidem. Poukazuje i na komplikaci spojenou s několikadenním výpadkem mobilního signálu. "Až do sobotního odpoledne jsme navíc dostávali příliš optimistické prognózy průtoků. Toto nekritizuji, vyhodnocení nechám na odborníky," doplnil starosta Krnova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky ČR, záplavy, správa, Opava, Krnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opava a Krnov: Odstraňování povodňových škod komplikuje zbytečná byrokracie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.