Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Papír, plast, nápojové kartony i kovové obaly. Ostrava rozšiřuje systém třídění odpadu do jedné nádoby

V Ostravě se zvýší počet lokalit, kde budou lidé z rodinných domů moci odevzdávat tříděný odpad pouze do jedné popelnice. V minulosti už si město tento způsob otestovalo v městské části Bartovice. Od listopadu se rozšíří do celého městského obvodu Radvanice a Bartovice a také do části obvodu Slezská Ostrava, konkrétně do Heřmanic.

Jediná nádoba

Obyvatelé tam budou do společné nádoby sbírat papír, plast, nápojové kartony a kovové obaly. Městu společný sběr separovaného odpadu umožňuje provoz moderní třídicí linky. Novináře o tom informovala mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

„Cílem projektu je ověřit účinnost a efektivnost tohoto systému sběru využitelných složek komunálního odpadu, aniž by se snížila kvalita jednotlivých surovin pro další zpracování. V Ostravě jsou pro uskutečnění takového pilotního projektu vhodné podmínky, protože zde byla nedávno jako první v České republice zprovozněna univerzální třídicí linka, která je schopna jednotlivé složky od sebe oddělit," uvedla mluvčí. Automatickou třídicí linku za 280 milionů korun provozuje městská odpadová společnost OZO Ostrava.

Ústup od třídění se nekoná

„Nikdo se nemusí bát, že se jedná o ústup od třídění a že by si s touto směsí OZO neumělo poradit. Od loňska máme v provozu novou automatickou třídicí linku, která je schopna jednotlivé materiály od sebe kvalitně oddělit a připravit pro další zpracování. A navíc máme již předchozím pilotním projektem v Bartovicích ověřeno, že papír smícháním s dalšími uvedenými typy odpadu nebude pro další využití znehodnocen," uvedl jednatel OZO Ostrava Karel Belda.

Systém zjednoduší třídění odpadů

Zavedením systému společného sběru, který je označován jako single stream, se podle náměstka primátora pro životní prostředí Aleše Boháče (Starostové pro Ostravu) lidem výrazně zjednoduší třídění odpadů.

„Budou mít nádobu na většinu běžně tříděných komodit přímo u domu, což by mělo k třídění přimět i ty, kteří se doposud třídění věnovali málo, třeba i proto, že kontejnery na separovaný odpad v řídce zastavěných lokalitách měli dále od svého bydliště. Dalším zjednodušením je to, že mohou dohromady sbírat vše, co byli až doposud zvyklí odnášet do modrých a žlutých kontejnerů zvlášť," uvedl Boháč.

Snížit kapacitu běžných popelnic nebo jejich svoz

Aby nový systém byl efektivní, je podle něj s přistavením nových nádob zároveň nutné snížit kapacitu popelnic na směsný odpad nebo četnost jeho svozu. „Věřím, že náš pilotní projekt přinese ministerstvu životního prostředí dostatek podkladů pro zapracování multikomoditního sběru do odpadové legislativy a Ostrava bude moci tento systém třídění v budoucnu rozšířit i do dalších částí města," řekl Boháč.

Rozvoz nových nádob na třídění začne 21. října v Radvanicích a v následujícím týdnu bude pokračovat v Heřmanicích. Od 4. listopadu začne pro obě lokality platit nový harmonogram svozu. Občanům budou informace o jejich svozových termínech doručeny při rozvozu nádob.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením EKO-KOMU

Štítky Ostrava, ekologie, třídění, odpad, recyklace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Papír, plast, nápojové kartony i kovové obaly. Ostrava rozšiřuje systém třídění odpadu do jedné nádoby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.