Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Do krajské metropole zavítá běžecká elita. Zúčastní se prvního ročníku Zlatého maratonu Emila Zátopka

Do Ostravy míří první ročník zbrusu nového závodu, který láká běžeckou elitu z tuzemska i zahraničí. Zlatý maraton Emila Zátopka se v sobotu 26. října poběží na jediném okruhu, odstartuje na Městském stadionu ve Vítkovicích. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. 

Nejmladší maraton světa

Společně s vrcholovou sportovní akcí metropoli čekají významná dopravní omezení podél celé trasy dvaačtyřicetikilometrového běhu. Běžci v deset hodin vyběhnou z vítkovického stadionu a poběží ulicemi města. Částečné uzavírky se nevyhnou ani několika páteřním ulicím. 

Maraton 42, 195 km
Městský stadion (start v 10.00) > Závodní > Ruská > Vítkovická > Místecká I/56 > Cingrova I/56 > Hornopolní > Českobratrská > Přívozská > Poštovní > Kostelní > 28. října > most M. Sýkory > Frýdecká > Bohumínská > Muglinovská > Mariánskohorská > 28.října > Opavská > 28.října > Plzeňská > Horní > Provaznická > Závodní > Městský stadion (cíl 16:00 – časový limit)

V jednom dni se poběží celkem deset závodů. Kromě maratonu, půlmaratonu a desetikilometrové trasy to bude například štafetový běh, běh pro rodiny s dětmi nebo pro lidi s handicapem. Organizátorem akce je klub SSK Vítkovice, který pořádá také Zlatou tretru.

Půlmaraton 21, 0925 km
Městský stadion (start v 10.10) > Závodní > Ruská > Vítkovická > Místecká I/56 > Cingrova I/56 > Hornopolní > Českobratrská > Přívozská > Poštovní > Kostelní > 28. října > most M. Sýkory > Frýdecká > most M. Sýkory >28. října > Kostelní > Poštovní > Přívozská > Českobratrská > Hornopolní > Cingrova I/56 > Místecká I/56 > Vítkovická > Ruská > Závodní > Městský stadion (cíl 13:10 – časový limit)

Favorité závodu

„Hlavním favoritem zlatého maratonu by měl být David Tumo z Keni s osobním rekordem 2:07:18. Ve vyrovnané skupině dalších čtyř Afričanů s časy od 2:10 do 2:12 má v tomto roce nejlepší umístění, třetí v Belfastu Moses Tuyange. Doplňuje je nezmar Kennedy Rono, který má řadu zkušeností z kratších vzdáleností ve střední Evropě,“ uvedl sportovní manažer akce a manažer Zlaté tretry Ostrava Alfonz Juck

10 km
Běh po trase maratonu s otočkou na sil. Místecké poblíž ČSPHM Orlen. Městský stadion (start v 10:20) > Závodní > Ruská > Vítkovická > Místecká I/56 > Vítkovická > Ruská > Závodní > Městský stadion (cíl 12:05 – časový limit)

„Mezi ženami je hlavní favoritkou Keňanka Beatrice Cheburetová, která vyhrála letos maraton v Belfastu. Česká vytrvalkyně Barbora Macurová poběží svůj třetí maraton v kariéře. A dvě debutantky z Keni Milicent Jemutaiová a Pascaline Jelagatová mohou být překvapením závodu," doplnil Juck.

Český běh žen 5 km
Městský stadion (start v 8.55) > Závodní > Ruská > otočka u Mírového náměstí > Ruská > Závodní > Městský stadion (cíl 9:40 – časový limit)

Unikátní trofej a finišerské medaile

K nejmladšímu maratonu světa patří unikátní trofej z novoborského skla v podobě zlatého monolitu, která je dílem vedoucího katedry Jaroslava Koléška a jeho asistenta Martina Mydlarčíka z Fakulty umění Ostravské univerzity. Trofej získají nejrychlejší žena a muž a také nejrychlejší Češka a Čech.

Český běh žen 2,5 km běh a 2,5 km Nordic Walking
Městský stadion (start v 8.00) > Závodní > Ruská > otočka u „ředitelství Vítkovic“ > Ruská > Závodní > Městský stadion (cíl 8.40 – časový limit)

Součástí programu bude také štafetový běh vhodný pro všechny, kteří chtějí zkusit maraton, ale ještě nemají dostatečně natrénováno. Celková maratonská trať o délce 42,195 km je rozdělena do 8 úseků, každý z nich má 5,274 km. Štafetu tak může absolvovat maximálně 8 běžců v mužském, ženském nebo smíšeném týmu.

Maratonské štafety 8x
Městský stadion (start v 10.30) > Závodní > Sovova > Franklinova > Ruská > otočka před železniční vlečkou > Ruská > Závodní > Městský stadion (cíl 15:30 – časový limit)

Každý závodník si za zdolání trati odnese odměnu v podobě finišerské medaile. Za startovné účastníci zaplatí částku od 750 korun. Rodinné běhy i doprovodný program pro příchozí je zcela zdarma.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Zlaté tretry Ostrava

Štítky Ostrava, sport, běh, maraton, závod, půlmaraton, Emil Zátopek, atletika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do krajské metropole zavítá běžecká elita. Zúčastní se prvního ročníku Zlatého maratonu Emila Zátopka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.