Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

V ostravské zoo se narodila kriticky ohrožená prasata visajánská

V ostravské zoologické zahradě se narodila dvě mláďata kriticky ohrožených prasat visajánských. Jejich pohlaví zatím není známé, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje. Novinářům to sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Rodinu prasat visajánských, jejichž domovinou jsou Filipíny, najdou návštěvníci v blízkosti expozice Na Statku. Kromě narozených selat výběh obývají čtyři dospělí jedinci. "Mláďata pobývají často ještě ve vnitřním prostoru, ale už se stále častěji osmělují a objevují venkovní výběh," uvedla mluvčí.

Jejich matkou je zkušená samice narozená v roce 2016, která už odchovala několik mláďat. Součástí skupiny je ještě pětiletý samec, který je otcem mláďat. Dále tříletá samice, která je starším mládětem chovného páru a stará čtrnáctiletá samice, která je v Ostravě od roku 2012, kdy zoo s chovem tohoto vyhubením ohroženého druhu začala.

"Podobně jako mláďata jiných druhů prasat mají i tato ochranné zbarvení v podobě kontrastního pruhování srsti, které časem zmizí," uvedla mluvčí. Připomněla, že praseti visajánskému hrozí v jeho domovině úplné vyhubení a v Červeném seznamu je zařazeno mezi kriticky ohrožené druhy, což je poslední kategorie před vyhubením v přírodě. "Chov v zoologických zahradách tak má zásadní roli při záchraně druhu, protože u těchto prasat hrozí, že v budoucnu vymizí z přírody úplně," doplnila Nováková.

Prase visajánské žije na Západních Visajských ostrovech. V současné době přežívá již jen na filipínských ostrovech Negros a Panaj. Jeho přirozeným prostředím jsou deštné lesy, které však rychle mizí kvůli přeměně krajiny na zemědělskou půdu. Prase je rovněž ohroženo kvůli lovu nebo křížení s jinými druhy prasat. Potravu, kterou tvoří hlízy, kořínky, nejrůznější plody, ale také drobní bezobratlí živočichové, si hledá přerýváním půdy svým dlouhým a na pachy citlivým rypákem. Kvůli kypření půdy a následnému rozsévání semen v trusu bývá tento druh označován také jako pralesní zahradník.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Ostrava

Štítky ČR, příroda, zoo, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ostravské zoo se narodila kriticky ohrožená prasata visajánská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.