Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Před kopřivnickou radnicí vyrostou dva kovové stromy

Před radnicí v Kopřivnici na Novojičínsku začne tento týden město budovat dvě kovové konstrukce připomínající stromy, které pak zarostou popínavými rostlinami a zastíní až osm parkovacích míst. Nápad je součástí strategie adaptace na změny klimatu, sdělila mluvčí kopřivnické radnice Lucie Macháčková.

Na velkých zpevněných plochách, jako jsou parkoviště, se podle ní kumuluje teplo, radnice se proto snaží hledat cesty, jak tam teploty snižovat a zlepšovat mikroklima

„Stromům se ve zpevněných plochách příliš nedaří a do potřebné velikosti by dorostly přibližně za 30 let. Popínavé rostliny jsou méně náročné na pěstování a konstrukci plně obrostou během tří až čtyř let," uvedl autor návrhu zastínění, kopřivnický správce zeleně Jan Habr.

Konstrukci bude tvořit osm prohnutých ocelových trubek uchycených v betonové základové patce. „U země bude konstrukce široká jeden metr, zatímco koruna bude mít průměr zhruba 7,5 metru. Do středu konstrukce lze vysázet osm popínavých rostlin, konkrétně půjde o rychle rostoucí podražec velkolistý," uvedla Macháčková.

Místostarosta Stanislav Šimíček (KDU-ČSL) uvedl, že jde o kopřivnický prototyp, na kterém si chce radnice vyzkoušet, jak bude nápad fungovat. „Zvažovali jsme několik možností umístění prvních dvou konstrukcí a nakonec padla volba na parkoviště před radnicí. Zde totiž budou moci zastínění otestovat lidé z různých částí města. Pokud se řešení osvědčí, může se postupně rozšířit i do jiných lokalit," uvedl Šimíček.

V týdnu bude před radnicí kvůli budování patek konstrukcí omezeno parkování. „Dočasně bude zrušeno 16 parkovacích stání. Instalace samotných konstrukcí bude provedena během listopadu," uvedla mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Kopřivnice

Štítky Novojičínsko, stavby, správa, Kopřivnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před kopřivnickou radnicí vyrostou dva kovové stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.