Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Novým partnerským městem Ostravy se stane ukrajinské Dnipro

Novým partnerským městem Ostravy se stane ukrajinské Dnipro. Návrh na uzavření dohody o partnerství na dnešním zasedání schválili městští zastupitelé. Primátor Jan Dohnal (Spolu) připomněl, že Ostrava už dříve měla na Ukrajině své partnerské město.

V roce 2009 město uzavřelo partnerskou smlouvu s Doněckem, ale vzájemné kontakty nebyly příliš časté a s vyhlášením mezinárodně neuznané Doněcké lidové republiky ustaly. Ruská agrese na Ukrajině pak vedla k ukončení partnerství a spolupráce. "Ostrava v rámci válečného konfliktu poměrně aktivně a úzce spolupracovala s městem Konotop, tady bych chtěl říci, že ta spolupráce bude určitě pokračovat dál. Nicméně toto byla opravdu spolupráce v rámci nějaké válečné výpomoci," uvedl Dohnal. Dopravní podnik například Konotopu daroval tramvaje či autobusy a do města směřovala i další humanitární pomoc.

"Samozřejmě jsme hledali na Ukrajině dalšího partnera, který by nahradil Doněck. Spolupráce není myšlena v rámci poválečné obnovy, ale hledáme opravdu partnera, s kterým spolupráci chceme mít dlouhodobě. Hledali jsme město, kde se potkáváme v nastavení průmyslu, byznysu, vysokých škol, kultury či sportu a Dnipro opravdu všechno splňuje," řekl Dohnal.

Středoukrajinské město leží zhruba 400 kilometrů od Kyjeva. "Patří mezi pětici největších ukrajinských měst, v rámci střední Ukrajiny plní úlohu důležitého ekonomického, obchodního i kulturního centra. Čítá téměř 981 tisíc obyvatel, přičemž je centrem takzvané Dniperské aglomerace o 1,8 milionu obyvatel. V Dnipru je soustředěn zbrojní a hutnický průmysl. Tamní univerzity nabízejí stovky studijních oborů, panuje tam bohatý kulturní život, dopravní význam podtrhuje jak letiště, tak říční přístav," připomněla mluvčí města Gabriela Pokorná.

Podle primátora by se spolupráce měla naplňovat prostřednictvím konkrétních projektů, už nyní se rozvíjí například mezi vysokými školami. "Jako město při uzavírání partnerských smluv dbáme na to, aby výsledná partnerství neměla pouze deklarativní hodnotu. Chceme, aby šlo o krok vedoucí ke skutečné spolupráci v konkrétních oblastech, ze které mají užitek obě zúčastněné strany. V případě Dnipra je tato forma blízké spolupráce velmi perspektivní. Obě města totiž v rámci svých zemí zaujímají pozice místních metropolí a mají za sebou nesmazatelnou industriální minulost, spojenou s proměnou do podoby moderních center s bohatým kulturním, společenským i sportovním vyžitím," doplnil Dohnal. I s Dniprem bude mít Ostrava 13 partnerských měst.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, správa, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým partnerským městem Ostravy se stane ukrajinské Dnipro  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.