Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

OKD a Třinecké železárny chtějí spolupracovat i po ukončení těžby uhlí

Těžební společnost OKD a Třinecké železárny budou spolupracovat i po ukončení těžby uhlí v podzemí Karvinska. Teď jsou obě společnosti obchodními partnery v oblasti koksovatelného uhlí. V budoucnu huť plánuje přechod na nízkoemisní výrobu oceli v elektrických obloukových pecích. OKD je pro další rozvoj Třineckých železáren připravena poskytnout potřebné prostory i pracovníky. Novinářům to dnes řekla mluvčí OKD Barbora Černá Dvořáková.

O detailech spolupráce dnes jednali generální ředitel a předseda představenstva OKD Roman Sikora a generální ředitel a předseda představenstva Třineckých železáren Roman Heide. Společně sfárali do Dolu ČSM v lokalitě Sever. Porub, který navštívili, je 140 metrů dlouhý a od začátku provozu v něm bylo vytěženo 120 tisíc tun koksovatelného uhlí. Do ukončení jeho provozu letos v červnu zbývá vytěžit 50 tisíc tun. Poté budou technologie vyklizeny pro využití v dalším porubu.

"Velmi oceňuji strategickou spolupráci našich firem v oblasti koksovatelného uhlí. Rád bych, aby v této podobě pokračovala až do ukončení těžby a abychom na ni poté navázali v další etapě naší činnosti," uvedl Sikora. Heide dodal, že nyní se společnostem otevírají další možnosti spolupráce, které souvisejí s transformací Třineckých železáren a přechodem na udržitelný způsob výroby oceli v moderních elektrických obloukových pecích s významným snížením emisí CO2.

Mezi projednávanými možnostmi po ukončení hornické činnosti je například využití pozemků OKD v rámci zavádění nových technologií ke snížení emisí oxidu uhličitého v huti, ale také části pracovních sil těžební společnosti. "OKD plánuje podnikat i po ukončení hornické činnosti a jsme připraveni poskytnout Třineckým železárnám pro jejich transformaci a další rozvoj nejen potřebné pozemky, ale i několik desítek našich pracovníků," doplnil Sikora.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto OKD

Štítky ČR, uhlí, hutě, OKD, Třinecké železárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OKD a Třinecké železárny chtějí spolupracovat i po ukončení těžby uhlí  |  Ekonomika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.