Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Festival Pestré vrstvy ukáže skály na haldách i život dělníků

Sedmý ročník vlastivědného festivalu Pestré vrstvy letos v Ostravě prostoupí dva květnové víkendy. Návštěvníci se spolu s průvodci projdou po jedné z největších hald v regionu, vydají se po stopách dělníků do dolů a železáren nebo si poslechnou besedu s badateli ostravské historie. Festival se na různých místech města uskuteční 4. - 5. května a 10. - 12. května.

Vzhůru na Landek i Hedviku

„Letošní ročník festivalu se vrací ke svým kořenům a nabídne návštěvníkům především komentované prohlídky. Spolu si uděláme menší výlet na haldu Hedviku, která se rozkládá na pomezí Ostravy a Petřvaldu. Půjde o tříhodinovou procházku a ukážeme si krajinu kontrastů. Skalní útvary z prohořelé hlušiny vystřídají vyhlídky i divoké suťové svahy spadající strmě do bažin,” popisuje geograf Jan Lenart, který je předsedou spolku Pestré vrstvy, jenž festival pořádá. Výlet na rozsáhlý haldový komplex se uskuteční v neděli 12. května.

Festival zahájí v sobotu 4. května komentovaná prohlídka severních svahů Landeku. Geograf Jan Lenart vezme návštěvníky na méně známou stranu kopce, provede je od protiletadlového krytu, přes skály na haldě po výhledy nad Koblovem. S novým členem spolku, historikem a edukátorem Ostravského muzea Jiřím Sochorkem, zájemci prozkoumají legendu o kováři Keltičkovi a jeho objevu uhlí.

Šetrně na bezobratlé

Na vycházku po Slezské Ostravě s interaktivními prvky se návštěvníci mohou vydat v neděli 5. května i v sobotu 11. května. Podívat se na zvířecí obyvatele hald pěkně zblízka, mohou dospělí a děti v neděli 5. května. Bioložka Michaela Drgová z Ostravské univerzity zájemcům také ukáže, jak bezobratlé živočichy šetrně chytat. V pátek 10. května se návštěvníci vydají po stopách dělníků, kteří na přelomu 19. a 20. století chodili na šichty do dolů a železáren. Komentovanou prohlídku povedou historik a pedagog Tomáš Majliš a badatel Lukáš Gliniarczyk, který stojí za webem Historická Ostrava.

O hornické pekárně

V sobotu 11. května dopoledne bude také otevřena jediná známá dochovaná hornická pekárna v Ostravě, o kterou se spolek Pestré vrstvy stará. Tomáš Majliš i Jan Lenart v tento Den otevřených dveří provedou zájemce blízkým okolím pekárny a popovídají o její zajímavé historii. V neděli 12. května festival zakončí beseda s badateli ostravské historie. Roman Doubravský, který vytvořil unikátní mapu Mapomol a Lukáš Gliniarczyk z oblíbeného webu Historická Ostrava budou ve Staré Aréně vyprávět o svých popularizačních projektech a o bádání ostravské historie ve svém volném čase.

Vstupenky na všechny akce si návštěvníci mohou pořídit na pobočkách ostravského infocentra nebo online. Po celou dobu festivalu mohou zájemci navštívit také všechny Pestré stezky, o které spolek pečuje, jako například pozorovatelnu civilní obrany v Hošťálkovicích.

O spolku

Vlastivědný spolek Pestré vrstvy vznikl na konci roku 2017. Přírodovědec Jan Lenart, produkční Markéta Sasínová a historik Tomáš Majliš jej založili za účelem osvěty a vzdělávání o ostravském regionu, jeho přírodě, historii a architektuře. Na základě toho spolek pořádá každoročně v květnu festival s názvem Pestré vrstvy, který hledá a diskutuje společenská témata spojená s minulostí, přítomností, ale i budoucností regionu.

Na festivalu vystupují místní odborníci a experti. Spolek se v rámci festivalu snaží krátkodobě zpřístupňovat některé objekty, v roce 2019 to byla například Grossmannova vila. Od roku 2020 spolek trvale zpřístupnil několik objektů. Jedná se o drobné památky spojené s různými historickými etapami ostravského regionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky skála, festival, dělník, Ostrava, historie, Pestré vrstvy, pekárna, Landek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Pestré vrstvy ukáže skály na haldách i život dělníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.