Mezinárodní výrobce sušenek Mondelez International testuje ve svém opavském závodě stometrovou elektrickou pec. Nová technologie jednak zvýší kapacitu závodu, jednak podle firmy přispěje ke snížení uhlíkové stopy a zlepší bezpečnost na pracovišti. V návaznosti na technologický posun navíc opavský závod přijme 140 nových zaměstnanců. palivech, a zvýší i bezpečnost pracovního prostředí. Díky nové lince přijme opavský závod 140 zaměstnanců.
Nejdelší elektrická pec na světě je součástí většího projektu rozšíření výroby, který firmu stál zhruba 1,5 miliardy korun. „Je to nejvýznamnější evropská investice, kterou momentálně v Mondelez máme," řekla vedoucí rozvoje závodu a inženýringu výrobního klastru Mondelez v Česku Veronika Chromečková. Se zahájením ostrého provozu se počítá v příštím roce.
Delší elektrickou pec na sušenky žádná z jiných továren spadajících pod koncern nemá. „Je součástí linky, která má přes jeden kilometr. Rozprostírá se asi na 3000 metrech čtverečních," řekl projektový manažer Matúš Majtán. Elektrika by ve srovnání s plynem měla být až o patnáct procent efektivnější.
Nová vychytávka se testuje na oblíbených sušenkách Oreo. „Teď se zaměřujeme na těsto a na hlavní sušenku. Právě děláme to, že namícháme těsto, rozmixujeme ho, vykyne, následně ho vytvarujeme, vložíme ho do pece, v peci jede po dopravních trasách a upečeme ho. Potom se zchladí jen v pokojové teplotě," popsal Majtán výrobu sušenek.
V první fázi se podle něj vyrobí pět tun sušenek, které následně půjdou na spal. Nelze je prý využít jinak. Další testovací kusy ještě nebudou k lidské konzumaci, ale pochutnají si na nich zvířata. V laboratořích Mondelez otestuje, zda má sušenka správnou kvalitu a splňuje parametry. Poté se přejde k testování krému.
„Na jaře příštího roku bychom chtěli spustit ostrý provoz. Opava se tím stane jakýmsi evropským městem Orea," řekla Chromečková. Výroba jedné sušenky zabere asi tři a pů hodny. Pec jich vychrlí až 16 tisíc za minutu. Za plného provozu jich linka denně upeče až 13 milionů, prodávat se budou zejména v Evropě.
Mondelez působí v České republice a na Slovensku od roku 1992. Má pět výrobních závodů a zaměstnává 2900 lidí. V plánu jsou nové projekty. Mimo Orea vyrábí také Fidorky, oplatky Opavia, sušenky BeBe Dobré ráno, pečivo Brumík, čokoláda Figaro, oplatky Miňonky a Tatranky nebo krekry TUC.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám