Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji přibývá, výjimkou je Bruntálsko

Zájem o členství ve spolku dobrovolných hasičů je v Moravskoslezském kraji velký. Takzvaných Dobráků, jak si mezi sebou sami říkají, každoročně přibývá o několik stovek. Hlavně dětí. Výjimkou je Bruntálsko, kde jich naopak dlouhodobě ubývá. Velký zájem je v regionu také o práci mezi profesionálními hasiči. Ti se ale potýkají s nedostatečnou kvalitou uchazečů. Testy neprojde mnohdy až 80 procent z nich. Velký převis mezi nabídkou a poptávkou eviduje i vedení Střední odborné školy požární ochrany ve Frýdku-Místku.

V Moravskoslezském kraji Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska eviduje celkem 26 780 dobrovolných hasičů. Z nich se pak rekrutují zásahové jednotky dobrovolných hasičů, které zřizují jednotlivá města či obce. "Mezi členy máme 7600 dětí ve věku do 18 let. Každý rok přibude 150 až 200 nových členů. V roce 2020 nás bylo okolo 26 200," řekl starosta krajského sdružení Stanislav Kotrc. Dodal, že noví členovou jsou většinou děti ve věku od deseti do 15 let. "Starých ubývá," řekl.

Dobrovolných hasičů přibývá podle Kotrce ve všech okresech kraje. Výjimkou je jen Bruntálsko, kde jich naopak dlouhodobě ubývá. "U nás dochází k úbytku. Hlavně mezi dospělými. V únoru jsme měli v meziročním srovnání o 80 členů méně. Celkový počet poklesl po 1300, v roce 2015 nás přitom bylo 1600," řekl bruntálský starosta Soběslav Sedláček.

Dodal, že důvodem odchodů je často práce. "V našem regionu hodně chlapů za prací dojíždí. Mnohdy jsou i celý týden pryč. Když pak přijedou na víkend, chtějí se věnovat rodině. Nemají čas být dobrovolnými hasiči. Proto raději končí," řekl Sedláček.

V Moravskoslezském kraji profesionální hasiči zaměstnávají 1127 lidí, 51 z nich není ve služební poměru, ale jde o občanské zaměstnance. Téměř 1070 hasičů pak pracuje přímo ve výkonu služby. A právě o tyto posty je největší zájem. "Zájemců o pozice ve výjezdových jednotkách je velký. Naopak problém míváme obsadit pozice ve skupině preventistů. Tam je menší zájem ale daný i tím, že vyžadujeme vysokou školu," řekl mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp.

Dodal, že dlouhodobě se při náboru potýkají s menší kvalitou zájemců. Fyzickými či psychickými testy mnohdy neprojde až 80 procent uchazečů. "Dnešní mladí kluci nejsou úplně dobře připraveni. Není to tak jako dříve," řekl. Dodal, že zájemci plavou na čas, dělají přítahy na hrazdě či kliky a například i sedy lehy. Čeká je i komplexní psychologické vyšetření.

Střední odborná škola požární ochrany ve Frýdku-Místku eviduje mnohem větší poptávku mezi dětmi, než je schopna přijmout. Navíc zájemců každý rok přibývá. "Škola však pravidelně otevírá jen jednu třídu pro 30 žáků. Letos jsme měli 135 zájemců a bereme jich 30. Loni přijímací zkoušky absolvovalo 60 zájemců," řekl mluvčí školy, která spadá pod ministerstvo vnitra, Petr Holub. Dodal, že do budoucna by se kapacita školy měla zvětšit minimálně o jednu třídu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, hasiči, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji přibývá, výjimkou je Bruntálsko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.