Počasí dnes18 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Kopřivničtí skauti opravili starou faru v Trnávce a získali tak novou základnu. Peníze vydělali prodejem koláčků

Skauti z Kopřivnice na Novojičínsku po pěti letech dokončili v Trnávce přestavbu staré fary, kde budou mít svou novou základnu. V sobotu chystají její slavnostní otevření.

Součástí otevření bude mše i požehnání skautské základny biskupem Martinem Davidem, řekl mluvčí ostravsko-opavského biskupství Ondřej Elbel.

„Skauti ze střediska Kopřivnice se delší dobu potýkali s problémem chybějících prostor. Toužili po vlastní základně, kde by mohli pořádat víkendové akce. V roce 2019 tak vznikl nápad zrekonstruovat starou faru v Trnávce, kterou má středisko pronajatou od Biskupství ostravsko-opavského," uvedl Elbel.

Původně skauti uvažovali jen o menší, zhruba dva roky trvající, rekonstrukci. V původním záměru byla jen oprava přízemí a nejnutnějších částí střechy. „Postupně jsme však přicházeli na další a další komplikace, s nimiž jsme se museli poprat," uvedl hlavní správce centra Martin Bajer.

Během oprav se totiž ukázalo, že bude nutné vyměnit celý krov i krytinu a bude nutné vytvořit železobetonový věnec. Skauti nakonec zbořili a znovu vystavěli celé vrchní patro, které tak bude sloužit jako ubytovací prostory. „V našem kolektivu máme dostatek šikovných a kvalifikovaných odborníků, kteří neměli problém se do práce zapojit," řekl Bajer.

Dodal, že na přestavbě odpracovali stovky hodin a podařilo se jim sehnat i potřebné finance. „I přes snahu dostát skautskému zákonu o hospodárnosti a pracovat hlavně vlastníma rukama jsme museli doslova skládat po kouscích další finance. Někdy se nám však povedlo získat i větší příspěvky, za které moc děkujeme všem sponzorům,“ doplnil Bajer.

Kromě sponzorů získali potřebné peníze i díky benefičnímu koncertu nebo vlastním akcím. „Jednou jsme hromadně napekli na 300 balíčků zákusků, které jsme pak v několika obcích rozdávali za dobrovolný příspěvek. Přitom jsme vydělali neuvěřitelných 100 tisíc korun,“ doplnil Bajer. Skautské centrum nyní bude sloužit nejen skautům, ale i farníkům z Trnávky, ministrantům, hasičům nebo seniorům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skautská základna Trnávka

Štítky ČR, církve, stavby, skaut, Novojičínsko, základna, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kopřivničtí skauti opravili starou faru v Trnávce a získali tak novou základnu. Peníze vydělali prodejem koláčků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.