Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Moravskoslezský kraj by se měl podle politiků zaměřit na kvalitu vzdělávání

Kapacita středních škol v Moravskoslezském kraji je podle lídrů a zástupců politických uskupení dostačující. Kraj by se ale měl zaměřit například na kvalitu vzdělávání a vycházet z potřeb trhu práce, plyne z ankety mezi oslovenými politiky. Většinou se také shodli, že není nutné zvyšovat kapacitu gymnázií, ale spíše rozšířit nabídku vzdělání na lyceích.

"Zatímco v Praze a Středočeském kraji kapacity v oblasti středního školství chybí a navýšení je evidentně potřeba, v Moravskoslezském kraji je míst dostatek. Problém je, že v našem kraji stále převládá nabídka odborného vzdělávání oproti všeobecnému vzdělávání," řekla lídryně Pirátů Zuzana Klusová. Za důležité považuje, aby kraj nabídl širokou škálu kvalitních středních škol a učilišť a poskytoval na školách žákům kariérní poradenství. Piráti chtějí usilovat i o lepší propojení vzdělávání s praxí. Klusová ve školství považuje za důležité investovat do lidí, protože v regionu podle ní chybí například školní psychologové, sociální pedagogové či rodilí mluvčí.

Hnutí ANO podle hejtmana Josefa Bělici zatím neplánuje zřizování nových gymnázií ani navyšování kapacit stávajících škol. "Prioritou bude zvyšování kvality vzdělávání na stávajících gymnáziích a lyceích. Budeme pokračovat v modernizaci odborných škol a přizpůsobování oborů aktuálním potřebám trhu práce. Zaměříme se na posilování technických a přírodovědných oborů, které jsou klíčové pro regionální průmysl," řekl Bělica. Vzhledem k vysoké poptávce po zdravotnických profesích chce podporovat rozšíření kapacity zdravotnických škol. Za důležitou považuje i spolupráci s místními firmami a institucemi nebo podporu kariérního poradenství.

Dostatečné kapacity

Výrazné změny v kapacitě středních škol neplánuje ani koalice Spolu. Podle jejího lídra Radka Kani jsou totiž dostatečné. Demografický vývoj navíc ukazuje, že patnáctiletých žáků, kteří míří na střední školy, bude v regionu ubývat. "Oborová nabídka by neměla reagovat pouze na požadavky a tlak uchazečů, ale měla by rovněž reflektovat požadavky trhu práce tak, aby našlo co nejvíce absolventů středních škol uplatnění na trhu práce nebo pokračovalo dál ve studiu na vysokých školách," míní Kaňa. Domnívá se, že v budoucnu by se mírně mohly posílit obory, o které je zájem ze strany uchazečů i trhu práce, například IT oblast. Za důležitou považuje i podporu jazykového vzdělávání či digitálních kompetencí.

Podle bývalého hejtmana a lídra uskupení Starostové a Osobnosti pro kraj Iva Vondráka je aktuální nabídka studia v kraji vyrovnaná. "Další posílení gymnázií by mohlo snížit úroveň vzdělávání na základních školách. Řízení kapacit středních škol musí zohlednit nejen poptávku ze strany žáků a rodičů, ale také potřeby trhu práce. Je lepší podporovat rozvoj oborů lycejního typu, které připravují žáky na studium na vysoké škole a zároveň je orientují na přírodovědné, technické a lékařské obory," míní Vondrák. Za nutnou považuje také podporu učňovských oborů, které jsou žádané a budou potřeba na trhu práce, jako například elektrikářské profese. Také podle něj patří mezi priority ve školství zajištění kvalitních poradenských služeb.

SPD chce podle předsedy regionálního klubu Petera Harvánka usilovat o úpravu kapacit krajských středních škol tak, aby byl lépe zohledněn poměr mezi nabídkou a poptávkou. "Při posilování či utlumování oborů se zaměříme na to, aby byla naše politika v souladu se skutečnými potřebami trhu práce a zároveň respektovala možnosti a potřeby žáků a jejich rodičů. To zahrnuje posílení oborů, které mají vyšší poptávku na trhu práce a zároveň poskytují žákům solidní vzdělání a perspektivní kariérní možnosti," řekl Harvánek. Podle něj je důležité, aby přístup ke kvalitnímu vzdělávání měli všichni žáci bez ohledu na socioekonomický status.

Rozvoj škol

SOCDEM bude podle lídra Svatopluka Němečka podporovat rozvoj škol, které budou kombinovat všeobecné vzdělávání s odborným zaměřením. "Nemá smysl udržovat obory, které mají dlouhodobě nízkou naplněnost. Mám na mysli mnohé střední odborné školy a učiliště. Zde by mělo ve střednědobém horizontu dojít k optimalizaci sítě těchto škol a je na místě zvážit slučování některých z nich," míní Němeček. Naopak kvůli rostoucí poptávce po zdravotnických pracovnících považuje za žádoucí rozšíření kapacity těchto škol. "Počet gymnázií v kraji je podle mého názoru dostatečný a odpovídá reálné poptávce. Cestu vidím ve zřizování středních škol typu lyceí, která kombinují kvalitní všeobecné střední vzdělávání se speciálním odborným zaměřením," uvedl Němeček.

Komunisté chtějí podle lídra Ivana Strachoně podporovat technické obory, které využívají a aplikují virtuální realitu, rozšířenou realitu nebo programy na obsluhu CNC strojů. "Podporujeme samozřejmě i obory, které připravují učně v tradičních řemeslech. Zde již firmy pociťují nedostatek odborně připravených pracovníků. Za nutné považujeme doladit legislativu, která by dávala více prostoru spolupráci firem a škol v oblasti praxí a motivací studentů hledat si uplatnění již během studia," uvedl Strachoň. Za prioritní považuje investice do stipendií u potřebných oborů i vybavení škol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky ČR, školy, volby, střední, kraje, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský kraj by se měl podle politiků zaměřit na kvalitu vzdělávání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.