Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Na ochozu vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě najdou zázemí včely

Na ostravské Nové radnici najdou zázemí včely. Město je bude chovat na ochozu nejvyšší radniční věže v zemi, kde už jsou instalovány čtyři úly. V případě příznivého počasí by je už ve čtvrtek večer měla obývat včelstva, řekla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Město chce chovem včel podpořit druhovou rozmanitost a přispět ke zvyšování biologické rovnováhy v opylení kulturních a planě rostoucích rostlin. Včelstva budou chována na ochozu, který není standardně přístupný veřejnosti. Provoz vyhlídkové věže tak nebude nijak ovlivněn.

"Pořízení kompletního včelího vybavení zajistila pro město společnost Ostravské městské lesy a zeleň, s níž jsme projekt konzultovali. O včelstva se pak tato společnost bude starat ve spolupráci se zkušenými včelaři z řad zaměstnanců města Ostravy. Tito 'městští' včelaři pak mohou poskytnout případné konzultace i poradenství dalším zaměstnancům města, kteří by chtěli začít včelařit," řekl náměstek primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Pokud bude projekt úspěšný, město by v budoucnu mohlo počet úlů navýšit. Projekt je zatím naplánován na 2,5 roku, tedy do konce roku 2026. Náklady město vyčíslilo na 210 tisíc korun. "Projekt přispěje významnou měrou v opylování kvetoucích cizosprašných rostlin ve městě, které se bez opylování neobejdou. Chovem včel na střeše Nové radnice město zároveň přispěje k udržení a rozvoji včelařského odvětví v zemi. Při přípravě projektu zaměstnanci odboru ochrany životního prostředí nejen absolvovali konzultace, ale provedli také analýzu míst pro vhodné umístění úlů. V rámci tohoto rozboru zjistili, že v okolí radnice nejsou včelstva evidována v četnějším počtu," uvedla Pokorná. Radniční včelstva by tak měla napomoci opylování rostlin v centru města i přilehlých Komenského sadech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Ostrava

Štítky ČR, správa, příroda, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ochozu vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě najdou zázemí včely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.