Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Nejlidnatější ostravská část Jih dostala nový park za 27 milionů, jeho součástí je i vodní biotop

V nejlidnatější ostravské části Jih byl dokončen nový park, jehož součástí je i vodní biotop. Proměna nevzhledné plochy v klidovou zónu umístěnou u polikliniky v části Hrabůvka vyšla téměř na 27 milionů korun bez DPH, město na projekt získalo z Norských fondů dotaci 14,4 milionu korun. Novinářům to dnes řekli zástupci města a zhotovitele.

Upravenému veřejnému prostoru dominuje vodní prvek. V biotopu je 560 metrů krychlových vody. Neslouží však ke koupání, ale měl by pomoci zlepšit klima v lokalitě s obytnými domy i základní školou. Přibylo tam také 26 stromů, převážně neplodících třešní, a dalších 27 stromů keřovitého tvaru nebo keřů. Založeno bylo také přes 250 metrů čtverečních trvalkových záhonů, téměř 6000 metrů čtverečních trávníku a v místě je vysazeno 1300 vodních a vlhkomilných rostlin a přes 5500 cibulovin.

„Vodní prvky, které ve městě doplňují zeleň, přispívají k adaptaci městského prostředí na klimatické změny. Věřím, že ten návrh, který tady byl, to znamená filtrování vody a rostliny, bude fungovat a bude to opravdu prvek, který bude bojovat s klimatickými změnami," uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Biotop je doplněn dřevěným molem s lehacími platy. Jeho nábřeží a hlavní pěší komunikace jsou z probarveného betonu, který je voděpropustný. Nechybí ani mobiliář, odpadkové koše či osvětlení. Na proměně lokality se pracovalo od loňského září.

„Byla to velká výzva. Byli jsme pod časovým tlakem, ale napomohlo nám to, že nebyla žádná extrémní zima. Jezírko je primárně nekoupací, ale kdyby tam někdo spadl, je tam bezpečnostní zóna z kamenů. Primární napájení biotopu je z betonových chodníků, které jsou propustné. Jakákoliv voda, která spadne, se vsákne do štěrkového podloží a pomocí drenáží se jímá do jímky, která je v nejnižším bodě, a odtud pomocí čerpadel putuje do litorální zóny s rostlinkami. Projde kořeny rostlin, kde se očistí," uvedl Martin Mati ze společnosti Ostravské městské lesy a zeleně, která měla proměnu prostranství na starosti.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Ostrava

Štítky ČR, správa, stavby, Ostrava, příroda, Ostrava-Jih

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlidnatější ostravská část Jih dostala nový park za 27 milionů, jeho součástí je i vodní biotop  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.