Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Moravskoslezský kraj letos přispěje rekordní částku na obnovu památek

Moravskoslezští zastupitelé dnes schválili na opravy památek v regionu 41,3 milionu. Podpoří 19 projektů. Už s dříve vyčleněnými financemi letos bude na opravy památek směřovat 73,1 milionu korun, což je za dobu existence kraje nejvyšší částka. Novinářům to řekl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

"Důvody, proč pečovat o naše památky, jsou zřejmé. Zachováváme hodnoty a poselství naší minulosti, pečujeme mnohdy o historické skvosty, děláme náš kraj atraktivnějším. To má pak pozitivní vliv i na cestovní ruch, který rozvíjí místní ekonomiku a posiluje image našeho kraje jako regionu, který stojí za to navštívit,“ uvedl Curylo.

Kraj z tohoto dotačního programu přispěl na opravy či revitalizace pěti národních kulturních památek. "Mezi podpořenými projekty je totiž obnova poutního kostela Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže na Cvilíně, revitalizace kostela Panny Marie Sněžné v Rudě, rekonstrukce opavského Společenského domu, tedy bývalého sídla Obchodní a živnostenské komory, dále obnova interiéru baziliky Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku, pátou národní kulturní památkou, na jejíž opravy přispějeme, jsou pak ostravské Dolní Vítkovice, ve kterých se chystá rekonstrukce střechy úpravny uhlí,“ upřesnil Curylo.

Mezi podpořenými projekty byla například i záchrana vysoké dřevouhelné pece v Drakově na Bruntálsku, obnova bývalé fary v Hynčicích na Novojičínsku, obnova střechy Muzea břidlice v Budišově nad Budišovkou na Opavsku nebo rekonstrukce zámku ve Slezských Pavlovicích na Bruntálsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravskoslezský kraj

Štítky ČR, správa, památky, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský kraj letos přispěje rekordní částku na obnovu památek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.