Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Moravskoslezskou Vesnicí roku jsou Palkovice na Frýdecko-Místecku

V krajském kole soutěže Vesnice roku 2024 letos zvítězily Palkovice na Frýdecko-Místecku. Obec tak postupuje do národního kola soutěže, jehož vítězové budou známí v září. Novinářům to dnes sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

"Hodnotící komisi Palkovice zaujaly bohatým komunitním životem, ale samozřejmě také koncepčním přístupem k rozvoji obce nebo třeba citlivou architektonickou transformací centra obce. Velkou roli také hrálo to, jakým způsobem obec pečuje o památky a zeleň," uvedla náměstkyně hejtmana Šárka Šimoňáková (ANO).

Na druhém místě se umístila obec Hnojník na Frýdecko-Místecku a třetí příčku obsadila obec Vražné na Novojičínsku. Slavnostní vyhlášení výsledků krajského kola se bude konat 13. července přímo v Palkovicích, tedy ve vítězné obci.

"Moravskoslezský kraj se na krajském kole soutěže podílí organizačně, ale i finančně. Mezi tři vítězné obce kraj rozdělí 750 tisíc korun, které budou obce moci využít na svůj rozvoj. Vítěz získá půl milionu korun, druhé místo 150 tisíc korun a třetí místo 100 tisíc korun. Obce, které se do krajského kola soutěže zapojily, jsou také zvýhodněny v rámci krajského dotačního programu Podpora obnovy a rozvoje venkova v Moravskoslezském kraji," doplnila mluvčí.

Jedenáctičlenná hodnotící komise soutěže Vesnice roku každoročně posuzuje úroveň společenského života v obci, aktivity občanů, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, úpravu veřejných prostranství, péči o zeleň a krajinu a také strategické dokumenty obce. Právě Palkovice mají nově zpracovaný strategický plán obce.

Soutěž Vesnice roku je každoročně vyhlašována od roku 1995. Všechny přihlášené obce jsou nejprve hodnoceny v krajském kole. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj vždy maximálně jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole. V celostátním kole jsou vyhodnocena první tři místa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravskoslezský kraj

Štítky ČR, správa, obce, Moravskoslezský, Palkovice, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezskou Vesnicí roku jsou Palkovice na Frýdecko-Místecku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.