Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Nová radnice v Ostravě přibude do seznamu národních kulturních památek

Ostravská Nová radnice se zařadí mezi nejvýznamnější a nejlépe dochovanou část českého kulturního dědictví. Od července se zapíše do seznamu národních kulturních památek.

Budova je největší radnicí v republice. Nepřehlédnutelnou dominantou je radniční věž, sahající do výšky 86 metrů. Naopak v interiéru je zajímavou technickou památkou funkční paternosterový výtah v jižním křídle, zprovozněný v roce 1928. Na umělecké výzdobě radnice se podílelo několik významných umělců – grafik Emanuel Hrbek, sochaři Josef Axmann, Rudolf Březa a Václav Hynek Mach. Poslední z nich je autorem čtyř monumentálních soch na průčelí radnice, které jsou alegoriemi hornictví, vědy, obchodu a hutnictví. Nelze zapomenout ani na fakt, že stavba radnice dala impuls výstavbě zcela nové čtvrti, která významně rozšířila městské centrum.

Nová radnice v Moravské Ostravě byla vybudována v letech 1925–1930 podle společného projektu brněnského architekta Vladimíra Fischera a ostravských stavitelů Františka Koláře a Jana Rubého, interiéry navrhoval ostravský architekt Karel Kotas. Náklady na stavbu přesáhly 50 milionů korun. Tato částka se prakticky rovnala všem ročním příjmům tehdejšího řádného městského rozpočtu, z čehož si lze učinit přibližnou představu o tom, kolik by nás taková stavba stále dnes. Slavnostní otevření proběhlo v den 12. výročí vzniku ČSR, 28. října 1930.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lukáš Kaboň

Štítky radnice, Ostrava, národní kulturní památka, Emanuel Hrbek, Rudolf Březa, interiér, Vladimír Fischer, František Kolář, Jan Rubý, Karel Kotas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová radnice v Ostravě přibude do seznamu národních kulturních památek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.