Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Zaměstnanci Liberty Ostrava budou moci ode dneška podávat žádosti o náhradu mzdy

Zaměstnanci hutního podniku Liberty Ostrava, který je v platební neschopnosti, budou moci ode dneška podávat žádosti o náhradu mzdy u úřadu práce. Firma, která na sebe minulý týden podala insolvenční návrh, uvedla, že zaměstnancům při podávání žádostí o uspokojení mzdových nároků v rámci státního systému ochrany zaměstnanců poskytne podporu. Podle posledních dat má podnik asi 5000 zaměstnanců, většina z nich je od prosince doma.

Zástupci úřadu práce přijedou za zaměstnanci Liberty do podniku, lidé budou moci žádosti podávat ve školském středisku. Lidé mohou úřad žádat o náhradu mezd za tři měsíce, tento měsíc je první, kdy výplaty v termínu nedostali.

"Podle našich zkušeností obvykle v dřívějších případech většina zaměstnanců žádala s časovým odstupem o celé tři měsíce náhrady mzdového nároku zpětně, ale pokud je někdo v kritické finanční situaci, budeme připraveni poskytnout náhradu již za květen," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. Liberty už dříve v restrukturalizačním plánu uvedla, že náklady na mzdy činí měsíčně téměř 300 milionů korun.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) v pátek oznámil, že kraj poskytne zaměstnancům Liberty bezúročnou půjčku 25 tisíc korun. Žádosti bude úřad přijímat rovněž ode dneška, na jeho webových stránkách bude zveřejněn formulář. Bělica řekl, že předpokládá, že první půjčky kraj vyplatí do konce tohoto týdne. Od pátku také funguje infolinka 800 023 800, na které krajský úřad poskytuje zaměstnancům Liberty finanční a sociální poradenství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, hutě, vláda, Liberty Ostrava, firmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci Liberty Ostrava budou moci ode dneška podávat žádosti o náhradu mzdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.