Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Česko čekají tropické teploty a bouřky, na víkend se mírně ochladí

Česko čeká několik velmi teplých dní až s tropickými teplotami kolem 30 stupňů Celsia, od středy možná také s intenzivními bouřkami. S víkendovým mírným ochlazením přijde déšť. Vyplývá to z oznámení Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X a z předpovědi na jeho webu. V příštím týdnu se podle dlouhodobého výhledu meteorologů tropické teploty nezopakují, maxima dosáhnou 25 stupňů Celsia.

„Jisté je, že bude obecně velmi teplo. Aktuálně to vypadá, že nejtepleji bude v úterý, čtvrtek a možná i pátek, kdy mohou teploty stoupat v nížinách přes tropických 30 stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ k nadcházejícím dnům. Tropickou noc, během níž teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia, meteorologové očekávají ze čtvrtka na pátek.

Zvýšený potenciál vzniku intenzivních bouřek bude podle ČHMÚ od středy do pátku. „Přesný průběh v rámci jednotlivých dnů je zatím nejasný, ale zdá se, že výrazné bouřky by mohly hrozit zejména ve středu v Čechách a následně během pátku v souvislosti se studenou frontou, která patrně uzavře období tropických teplot," napsali meteorologové.

Na víkend ČHMÚ předpovídá oblačno až zataženo, na většině území s občasným deštěm nebo přeháňkami a ojediněle bouřkami. Srážek bude koncem víkendu a v pondělí ubývat. Teploty budou přes den stoupat až k 25 stupňům Celsia, v sobotu na jihovýchodě až k 28 stupňům.

„V následujících týdnech dojde k mírnému ochlazení na průměrné teploty charakteristické pro toto období," vyplývá z dlouhodobé předpovědi. Průměrná teplota bude nejčastěji kolísat mezi 17 až 20 stupni Celsia, maxima po většinu dní setrvají kolem 25 stupňů. „Ojedinělé tropické dny nejsou vyloučeny, zejména v prvním červencovém týdnu, nicméně většinou by se mělo jednat o kratší přechodná období," doplnili meteorologové. Období bude srážkově spíše průměrné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, čhmú, meteorologové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko čekají tropické teploty a bouřky, na víkend se mírně ochladí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.