Počasí dnes29 °C, zítra28 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Kopřivnici se otevřel nový domov pro seniory a domov se zvláštním režimem

V Kopřivnici na Novojičínsku se dnes otevřel domov pro seniory a domov se zvláštním režimem s kapacitou 84 lůžek. První klienty začne přijímat v červenci, zájem je téměř trojnásobný. Domov pod Bílou horou je první sociální zařízení tohoto typu, které vybudoval Moravskoslezský kraj. Stavba stála 320 milionů korun, 65 milionů korun přispělo ministerstvo práce a sociálních věcí, zbytek uhradil kraj ze svého rozpočtu. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje.

"Je to zásadní stavba, protože přes 80 pobytových míst je něco, co Moravskoslezský kraj potřebuje. Populace stárne a důstojné stáří v kvalitních podmínkách je prioritou," uvedl hejtman Josef Bělica (ANO). Připomněl, že míst v sociálních službách tohoto typu je nedostatek a kraj by i do budoucna chtěl jejich počet ve spolupráci s obcemi rozšiřovat.

V domově pro seniory bude 32 míst v pokojích s jedním či dvěma lůžky, v domově se zvláštním režimem najde zázemí dalších 52 klientů. Jedná se například o lidi s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence.

"Co se týká kapacity, tak si myslím, že nám to pokryje to nejdůležitější, co dnes v Moravskoslezském kraji potřebujeme právě v okrese Nový Jičín, přihlášek přišlo 220. Dneska je hodnotíme a budeme domov naplňovat. Lidé se sem budou stěhovat postupně, čemuž se bude přizpůsobovat celkový provoz," řekl náměstek pro sociální oblast Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Součástí domova, který se začal stavět v prosinci 2021, jsou společenské místnosti, terapeutická místnost, kaple nebo zahrada s odpočinkovou zónou. "Obě nabízené služby budou od sebe oddělené tak, aby se jejich klienti navzájem nerušili. Domov pro seniory obsadí spodní dvě patra novostavby, domov se zvláštním režimem bude ve třetím až šestém patře. Ve zrekonstruované dvoupodlažní budově máme kanceláře, kuchyň nebo třeba prádelnu," řekla ředitelka domova Jana Prášková. Dodala, že přijmout už se podařilo i většinu pracovníků, kteří budou nastupovat postupně tak, jak se domov bude naplňovat. O seniory se v něm bude starat přes 80 pracovníků.

V Moravskoslezském kraji je v provozu 63 domovů pro seniory, z toho je devět krajských. Jejich kapacita je 4127 lůžek. Domovů se zvláštním režimem je 43, z toho 11 krajských a je v nich 2256 míst. Kopřivnice dosud byla jedinou obcí s rozšířenou působností v regionu, kde obdobná pobytová služba chyběla.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Domov pod Bílou horou

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, Kopřivnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kopřivnici se otevřel nový domov pro seniory a domov se zvláštním režimem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.