Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Středeční bouřky ohrozily lidi závislé na dechové podpoře, bez proudu zůstaly tisíce domácností

Moravskoslezští záchranáři museli ve středu večer kvůli silné bouřce ošetřit několik lidí. Pomáhali ale také pacientům v domácí péči, kterým kvůli delším výpadkům elektrického proudu došly záložní zdroje v přístrojích, na nichž jsou závislí. Při bouřce zabil padající strom padesátiletou ženu v Českém Těšíně na Karvinsku.

Prudké bouře se ve středu večer přehnaly přes celý Moravskoslezský kraj, největší škody způsobily mezi jednadvacátou hodinou a půlnocí. Bez proudu zůstalo asi 11 tisíc domácností. Energetici evidovali k sedmé hodině ranní 14 poruch na vysokém napětí, uvedl pro ČTK mluvčí ČEZ Vladislav Sobol. Bez proudu jsou domácnosti hlavně na Ostravsku a pak v pásu pod Beskydami od Havířova přes Český Těšín až po Třinec a Jablunkov.

Tragický konec mělo stanování v Českém Těšíně. „Žena, kterou strom vyvrácený bouřkou zasáhl, na místě podlehla poraněním, jež byla neslučitelná se životem. Zasahující lékař zdravotnické záchranné služby již pouze mohl konstatovat smrt," řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Mluvčí hasičů Kamila Langerová už ráno uvedla, že strom zasáhl na volné ploše stan páru. „Muži se podařilo utéct, ženě bohužel nikoliv," řekla Langerová.

Záchranáři pomáhali také několika zraněným, kteří po prudkém dešti uklouzli na mokré zemi doma nebo venku a přivodili si poranění dolních končetin. Zdravotníci také vyjížděli ke třem specifickým případům na Frýdecko-Místecku, Opavsku a v Ostravě.

„Jednalo se o pacienty v domácí péči, závislé na kyslíkové či ventilační podpoře. V důsledku delších výpadků elektrického proudu v místě jejich bydliště došly v přístrojích, na nichž byli závislí, záložní zdroje. U nemocných se začala rozvíjet dechová tíseň a stav těchto pacientů se začal rychle zhoršovat. Posádky ZZS jim poskytly odbornou péči a následně je transportovaly do spádových zdravotnických zařízení, kde jim byla poskytnuta potřebná přístrojová péče," vysvětlil Humpl.

Kvůli bouřkám byla v regionu omezená silniční i železniční doprava. I nadále je přerušený provoz na trati Ostrava-Svinov - Opava východ. Obnovení provozu dopravce předpokládá kolem poledne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZZS MSK

Štítky bouřky, Moravskoslezský kraj, záplavy, zranění, záchranáři, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středeční bouřky ohrozily lidi závislé na dechové podpoře, bez proudu zůstaly tisíce domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.