Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

L'Osteria v Dolních Vítkovicích. Červené koberce, modelky, kněz i charitativní dražba

V přízemí někdejší energetické ústředny U6 v ostravské Dolní oblasti Vítkovice sídlí italská restaurace řetězce L'Osteria. Slavnostní otevření podniku se konalo ve čtvrtek 20. června a nebylo nijak skromné. Přišly stovky hostů, součásti večera bylo i požehnání nové restauraci či charitativní dražba ve prospěch Nadace Terezy Maxové.

Ostravská L'Osteria je teprve třetí pobočkou v zemi, první dvě jsou v Praze na Národní třídě a na Masaryčce.  Vůbec první L'Osteria vznikla v roce 1999 v Norimberku. Koncept restaurace, stojící kromě italské atmosféry, pizzy a těstovin i na unikátním designu, dodrželi její provozovatelé také ve Vítkovicích. Prostor haly U6 proměnila společnost DiPPOLD Innenarchitektur společně s architektonickým studiem Radima Hubičky.

„Chtěli jsme vytvořit harmonickou rovnováhu mezi drsnými industriálními prvky a luxusními povrchovými úpravami – konkrétně mezi surovým matným betonem a měkkou kůží, sametem, křišťálem a mosazí,“ uvedla o proměněných prostorách budovy architektka Susan Palanki. K restauraci přiléhá i zahrádka mezi halou a multifunkční aulou Gong. Dominantou je bar a otevřená kuchyně.

Ostrava, velký prostor

Majitelé Zbyněk Pokorný a Jan Dědíček během večera vzpomínali, jak za nimi před třemi lety přišel ostravský podnikatel Jan Světlík s návrhem, aby v někdejší vítkovické ústředně restauraci otevřeli. „Honzova energie a nadšení pro toto město nás přesvědčily,“ uvedl Pokorný. Když se do Ostravy přijeli Pokorný s Dědíčkem podívat, měli oba polobotky, což prý nebyl nejlepší nápad. „Chlapi, máte špatné boty. Chci vám ukázat Ostravu, a to je opravdu velký prostor,“ přivítal je podle Jana Dědíčka Jan Světlík obutý v pohodlných teniskách. Následně prý ušli asi dvacet kilometrů.

Jan Světlík připomněl minulost budovy: „Tento úžasný barák, energetická ústředna U6, byla hlavním zdrojem stlačeného vzduchu pro celé Vítkovice. Lidé nyní mohou obdivovat tuto neuvěřitelnou konstrukci a jíst při tom skvělou pizzu,“ prohlásil.

První patro budovy nad restaurací slouží jako Malý svět techniky s interaktivními exponáty, kde dominantou jsou dvě obrovská dmychadla, která vháněla vzduch do vysokých pecí. 

Rovných milion korun

Během večera nové restauraci požehnal kněz z vítkovického kostela sv. Pavla Anton Rusnák, mezi hosty bylo možné zahlédnout ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkelu (STAN) nebo prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jana Rafaje. Nechyběla ostravská politická reprezentace s primátorem Janem Dohnalem (Spolu).

Jedním z hlavních bodů slavnostního otevření se stala dobročinná aukce pro Nadaci Terezy Maxové. Dražil se obraz Petra Písaříka, fotografie Terezy Maxové od Mikaela Janssona, známého švédského fotografa, a také speciální sto let starý nýt, který byl součástí nedalekého plynojemu Gong. Nýt daroval do aukce Jan Světlík s tím, že stejných kousků existuje pouze pět, jediný dražený ještě neměl vlastníka.

Dražba nakonec vynesla rovných milion korun. Modelka Tereza Maxová byla s výsledky aukce spokojena. „Stále častěji se na naši nadaci obracejí s prosbou o pomoc samoživitelé ve finanční tísni. Pomáháme hodně lidem i v tomto kraji a výtěžek z aukce bude rozdělen mezi ně,“ konstatovala slavná modelka.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, oblast Dolní Vítkovice, U6, restaurace, dražba, pizza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

L'Osteria v Dolních Vítkovicích. Červené koberce, modelky, kněz i charitativní dražba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.