Počasí dnes27 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Ostrava dala ošetřit další kaštany proti klíněnce jírovcové. Listožravého škůdce hubí od roku 2017

Ostrava dala ošetřit další kaštany proti listožravému hmyzu klíněnce jírovcové. Specializovaná firma aplikuje s pomocí injektáží účinné látky proti tomuto hmyzímu škůdci u 2079 jírovců maďalů. Náklady přesáhnou 2,8 milionu korun bez DPH. Práce potrvají do srpna. Novinářům to sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Poprvé odborníci stromy ve městě ošetřili tímto způsobem v roce 2017. „Nezávislé hodnocení o rok později prokázalo, že použitá technologie byla pro kaštany v našem městě účinná. U ošetřených stromů nezačaly předčasně opadávat a hnědnout listy, jako se to stalo u neošetřených stromů, neprosychaly jim koruny," uvedla mluvčí.

Město proto metodu využilo i v letech 2018, 2021 a 2022. „Housenky klíněnky jírovcové požírají listy, které pak předčasně hnědnou, usychají a opadávají. Stromy tak slábnou a neplní své funkce ve městě. V Ostravě jsou jírovce v populaci vzrostlých stromů zastoupeny ve významném počtu, najdeme je v parcích, ulicích i na sídlištích. Jejich ochrana proti škůdcům je proto velmi důležitá. Zahájení prací bylo plánováno s ohledem na ochranu hmyzích opylovačů na dobu po odkvetení jírovců," uvedl náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

Při takzvané endoterapii je do kmenů stromů za pomocí speciálních tlakových zařízení aplikován koncentrát účinné látky, insekticidu. Látku pak strom rozvede prostřednictvím transportních pletiv do všech jeho částí, včetně listů. Přítomnost insekticidních látek v listoví způsobuje minimální životnost škodlivých housenek a napomáhá ke snižování populace klíněnky. „Dosavadní výsledky injektážemi ošetřených stromů jsou nadmíru uspokojivé, což je zřejmé zejména koncem léta, kdy máme jírovce ve městě stálezelené a plně olistěné,“ doplnil Boháč.

Nejvíc stromů bude letos ošetřeno v Moravské Ostravě a Přívozu, bude jich téměř 600. Stovky stromů budou proti klíněnce chráněny i ve Slezské Ostravě či městských částech Jih a Poruba. Od roku 2017 až do poslední injektáže v roce 2022 bylo ve městě ošetřeno více než 3300 jírovců. Město předpokládá, že interval mezi jednotlivými injektážemi nyní prodlouží na tři až pět let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Ostrava

Štítky ČR, příroda, správa, Ostrava, kaštany, škůdci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava dala ošetřit další kaštany proti klíněnce jírovcové. Listožravého škůdce hubí od roku 2017  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.