Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Moravskoslezský kraj podpoří rozvoj cykloturistiky v regionu částkou 20,5 milionů korun, budou stezky i tabule

Moravskoslezský kraj má v letošním a příštím roce připraveno na rozvoj cykloturistiky v regionu 20,5 milionu korun. Města, obce nebo svazky obcí mohou o finanční podporu svých projektů žádat do září příštího roku. ČTK to řekla mluvčí kraje Nikola Birklenová. Zájemci mohou dotaci získat na budování i projektování cyklostezek, jejich opravy i doplňující infrastrukturu, jako jsou například informační tabule, odpočívadla nebo lavičky a odpadkové koše.

Kraj zatím rozdělil zhruba čtvrtinu z vyčleněných peněz. Desítce žadatelů přispěl 5,2 milionu korun. Peníze na výstavbu lávky přes řeku Jičínku získal například Nový Jičín. Novou a prostornější lávku, která nahradí původní lávku v nevyhovujícím stavu, budou moci využívat nejen cyklisté, ale i pěší. Vybudování lávky bude stát zhruba 20 milionů korun, krajská dotace bude 1,5 milionu korun.

„Přispějeme i Bohumínu, který připravuje výstavbu nového úseku cyklostezky podél řeky Odry. Vyřeší se tak zajížďka přes parkoviště ve Vrbici, kterou musí cyklisté absolvovat při jízdě z Bohumína do Ostravy. Nový úsek ušetří kilometr šlapání, ale hlavně propojí ostravskou cyklostezku s bohumínskou u Vrbického jezera. Městu jsme na projektovou dokumentaci schválili 250 tisíc korun,“ uvedla hejtmanova náměstkyně Šárka Šimoňáková (ANO). Kraj podpořil například i výměnu odpočívadel v okolí Bašky na Frýdecko-Místecku na stezce z Ostravy do Beskyd.

Současný dotační program navazuje na předchozí, který byl rovněž dvouletý. V letech 2022 a 2023 podpořil kraj rozvoj cyklostezek téměř 28 miliony korun. Schváleno bylo 33 projektů, z toho 21 projektů na vytvoření projektové dokumentace a 12 projektů na samotnou výstavbu cyklostezek.

„Letos na jaře byla z tohoto programu otevřena například cyklostezka z Dolní Moravice přes Malou Štáhli do Velké Štáhle. Vede přes úchvatné meandry řeky Moravice. Cykloturistika je v posledních letech stále oblíbenější, proto chceme na území regionu nabízet kvalitní, atraktivní a bezpečnou infrastrukturu, která bude lákat i cyklisty z jiných koutů republiky,“ doplnila Šimoňáková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, správa, cykloturistika, dotace, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský kraj podpoří rozvoj cykloturistiky v regionu částkou 20,5 milionů korun, budou stezky i tabule  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.