Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Chata Prašivá v Beskydech má novou fasádu z modřínového šindelu. Tisíce hodin na ní pracovali dobrovolníci

Chata Prašivá v Beskydech, která patří Klubu českých turistů, má novou fasádu ze štípaného modřínového šindelu. Stejný materiál byl na budově v době jejího otevření. Nahradil dosavadní smrkový obklad. Náklady byly milion korun.

O novince informoval provozovatel turistické chaty z roku 1921 Martin Stiller„V minulých dnech jsme provedli poslední dokončovací práce na novém venkovním obkladu severní a západní strany horské chaty Prašivá. S obkladem se začalo již v loňském roce," řekl. Modřínový šindel na objektu byl v době otevření chaty. V dalších letech se ale postupně začal měnit za smrkový řezaný šindel.

„Pro obklad byl zvolen ten nejlepší, zároveň asi nejnákladnější materiál - ručně štípaný modřínový šindel, který se používá v zahraničí u mnoha horských chat, kostelíků a dalších budov," řekl. Dodal, že materiál pochází z Česka a Rakouska.

Štípaný modřínový šindel nahradil předchozí obložení z řezaného smrkového šindele. „Štípaný šindel je lepší, protože řezáním se poškozuje struktura dřeva. Modřín je navíc lepší než smrk. Má více smůly, což je přirozená impregnace a nemusí se pak už natírat," řekl.

Opravy chaty trvají desátým rokem. Na opravách se podílelo pět stovek dobrovolníků, kteří odpracovali přes 15 000 hodin. Celkové náklady na vzkříšení původního lesku nejstarší beskydské turistické chaty se pohybovaly okolo pěti milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chata Prašivá

Štítky Moravskoslezský kraj, turistika, stavby, Prašivá, Beskydy, horská chata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chata Prašivá v Beskydech má novou fasádu z modřínového šindelu. Tisíce hodin na ní pracovali dobrovolníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.