Počasí dnes32 °C, zítra30 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Na městských budovách ve Frýdku-Místku přibude fotovoltaika. Solární panely městu přinesou peněžní úspory

Panely přibydou celkem na třech budovách ve vlastnictví města. Zastupitelé si od zřízení fotovoltaických elektráren slibují výrazné snížení provozních nákladů domova pro seniory, hospice i základní školy, uvedla frýdecko-místecká mluvčí Jana Musálková Jeckelová.

Frýdek-Místek se podle mluvčí snaží zvýšit energetickou soběstačnost. „Zadali jsme technickým službám zpracovat projekt na fotovoltaické elektrárny na budovách Domova pro seniory v ulici 28. října, hospice a 11. základní školy. Podle této dokumentace zřídíme na těchto budovách fotovoltaické panely, které výrazně sníží náklady na jejich provozování,“ uvedl náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město F-M). 

Výhodou fotovoltaických systémů je, že během výroby elektrické energie neznečišťují životní prostředí, protože nevytváří emise skleníkových plynů. Sluneční elektrárny vyžadují po prvotní instalaci jen minimální údržbu, proto jsou jejich provozní náklady ve srovnání s jinými technologiemi extrémně nízké.

Návratnost investice je 10 až 15 let, míní Musálková Jeckelová. Město se na fotovoltaický projekt bude snažit získat státní dotace, které by dobu návratnosti výrazně snížily. Životnost fotovoltaických elektráren se pohybuje mezi 25 až 30 lety.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Frýdek-Místek, fotovoltaika, solární panel, elektrárna, energie, úspory, peníze, šetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na městských budovách ve Frýdku-Místku přibude fotovoltaika. Solární panely městu přinesou peněžní úspory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.