Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Přes 500 dětí mohlo díky dotacím obědvat ve škole se spolužáky. Frýdek-Místek bude obědy hradit i letos

Frýdek-Místek zaplatí obědy školákům ze sociálně slabších rodin i v novém školním roce. Loni započatý projekt byl úspěšný, míní mluvčí města Jana Musálková Jeckelová. Díky příspěvku města tak budou moci ve škole obědvat i další děti. 

Teplé polední jídlo ve škole si mohou ve Frýdku-Místku dopřát další školáci. Situace doma mnohým dětem neumožňovala chodit na obědy do školní jídelny. Město proto v roce 2023 spustilo podporu stravování v městských základkách a podpoří jej i letos. Rozšiřuje tak stávající možnosti hrazení obědů ve školách, které nabízí stát nebo neziskové organizace. Loni se do projektu města zapojilo přes 500 školáků.

„Nárok na školní obědy zdarma mají žáci, jejichž rodiče nebo zákonní zástupci na ně pobírají přídavek na dítě. Hlavní motivací města je podpora dětí, aby nebyly vylučovány z kolektivu a abychom jim zajistili zdravou stravu, teplé jídlo, stejně jako je mají zajištěno jejich spolužáci. Finance města nedostávají rodiny a rodiče, kteří by mohli peníze utratit například za nákup alkoholu a cigaret, ale přímo školy, které tyto obědy poskytují. Jsem rád, že přibylo strávníků, kteří dříve nemohli na obědy chodit,“ vysvětlil primátor Petr Korč (Naše Město F-M).  

Pro poskytování příspěvků na obědy školákům na základních školách zřízených statutárním městem Frýdek-Místek ve školním roce 2024/2025 existují pravidla schválená radou města. Stanovují způsob přihlášení do projektu, využití poskytnutých finančních příspěvků a jejich kontrolu. 

Podmínkou je, aby žák měl trvalý pobyt na území Frýdku-Místku a navštěvoval některou z městských základních škol. Přihlášení do projektu je snadné. Školy mají k dispozici formuláře, jak v elektronické, tak v papírové podobě. K přihlášce rodič doplní potvrzení o pobírání přídavku na dítě anebo jednoduché čestné prohlášení, že tyto přídavky pobírá. 

Pro zapojení žáka do projektu od 1. září 2024 je možné podat přihlášku do 28. srpna 2024. Existují případy, kdy si rodiče mnohdy ani neuvědomí, že mají nárok na přídavek na dítě. Může na něj dosáhnout například i čtyřčlenná rodina s 50tisícovým příjmem, takže děti z této rodiny by měly nárok na obědy zdarma. Každý si může nárok na přídavek ověřit na sociální kalkulačce, kterou najde na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí, situaci lze také konzultovat s pracovníky úřadu práce.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Frýdek-Místek, projekt, dotace, rodina, jídlo, oběd, příspěvek, základní škola, školní jídelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 500 dětí mohlo díky dotacím obědvat ve škole se spolužáky. Frýdek-Místek bude obědy hradit i letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.