Počasí dnes31 °C, zítra21 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Výrobu v některých provozech by šlo za měsíc rozjet, řekl správce Liberty Ostrava

Insolvenční správce huti Liberty Ostrava, společnost TP Insolvence, zatím neobdržela žádný návrh na provozování druhovýroby nebo některé její části od společnosti Moravia Steel ani žádné jiné firmy. Pokud by ale takový návrh přišel, bylo by možné výrobu v některých provozech za měsíc rozjet. Novinářům to řekl ohlášený společník TP Insolvence Šimon Peták.

Po dnešním jednání členů vlády s vedením společnosti Moravia Steel řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), že Moravia Steel návrh na odkoupení druhovýroby huti podá insolvenčnímu správci v nejbližší době a že pokud by ho správce přijal, zaměstnanci v tomto provozu by se mohli vrátit do práce zhruba měsíc poté. Moravia Steel v prohlášení uvedla, že má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby. Součástí návrhu bude způsob financování provozu, zajištění vstupních surovin i to, kolik zaměstnanců by mohlo v provozu dále působit.

"Čekáme na to, s čím Moravia Steel přijde a co případně nabídne dlužníkovi (Liberty Ostrava). Dokud nemáme nějakou nabídku nebo indikaci toho, jak by si to Moravia Steel představovala, jak by si představovala zajištění financování, zajištění třeba dodávek surovin, tak se k tomu nemůžeme vyjádřit," řekl insolvenční správce.

Upozornil na to, že rozhodovací pravomoci má současné vedení Liberty Ostrava. "My se snažíme tam nějakým způsobem spolupůsobit, zprostředkovávat, tázat se na vysvětlení, dohlížet, že tam nedochází řekněme k záměrnému vylučování zájemců, že to zkrátka dlužník nějakým způsobem řádně vede," řekl Peták. Zástupci Moravia Steel už podle něj byli v Liberty jednat.

Samotná huť zatím s žádným konkrétním plánem dalšího provozu závodu nepřišla. Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců, kterých má podnik zhruba 5000, je od té doby doma. V úterý Liberty Ostrava oznámila, že předložila odborům návrh na snížení počtu zaměstnanců. Odejít má až 2600 lidí. Převzetí druhovýroby skupinou Moravia Steel by podle odborů znamenalo zachování podstatné části firmy. Celá druhovýroba v podniku představuje 2800 až 3000 míst.

"Dlužník nám v podstatě za celou dobu od zahájení insolvenčního řízení není schopen dát jasnou, podloženou, vypočítanou koncepci nějakého plánu, která nekončí ve schodku řady milionů eur, aniž by vůbec bylo jasné, čím ten schodek pokryjí," řekl insolvenční správce.

Rychlé převzetí druhovýroby se podle něj uskutečnit dá a je v zájmu všech, aby závod fungoval alespoň v takovém rozsahu, v jakém fungovat může. "Lze právně uzavřít smlouvy, na základě kterých bude možno zahájit nějakou produkci v sekundární výrobě. Technická otázka je, kdy by taková výroba případně mohla začít. Další otázka je samozřejmě ekonomická, jak by měly být nastavené parametry a podmínky, aby to bylo co nejvýhodnější pro dlužníka," řekl insolvenční správce.

Druhovýroba zahrnuje rourovnu, dvě válcovny a drátovnu. "Drátovna neběží už nějakou dobu a řekněme, že můžou být pochybnosti o tom, jestli se podaří ji vůbec během měsíce spustit. Rourovna a dvě válcovny v omezeném režimu běží," řekl Peták. Uvedl, že včetně Moravia Steel o ně byli tři zájemci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberty Ostrava

Štítky ČR, vláda, hutě, hospodářství, práce, Liberty Ostrava, Moravia Steel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobu v některých provozech by šlo za měsíc rozjet, řekl správce Liberty Ostrava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.