Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

V ostravských Petřkovicích po dvou letech skončila rekonstrukce školky. Náklady dosáhly na 96 milionů

V městské části Petřkovice byla dokončena dvouletá komplexní rekonstrukce mateřské školy. Nejmladší obyvatelé Ostravy si tak od září mohou hrát a učit se ve zcela zrekonstruovaných prostorách. Veškeré opravy probíhaly za provozu. Zvýšila se kapacita školky, přibyl vestibul, nová třída i multifunkční společenská místnost k pořádání různých akcí.

Mateřské škole nyní neschází zbrusu nová kuchyň, dostatek skladových prostor, spisovna či logopedická učebna i sborovna s knihovnou pro přípravu učitelek. Nechybí ani venkovní zázemí, jehož součástí je amfiteátr, venkovní výukové prostory nebo malé dopravní hřiště.

Předškolní zařízení každoročně muselo řešit problém s nedostatečnou kapacitou. „V některých letech jsme museli odmítnout i 20 rodičů, kteří měli zájem o umístění dítěte do školky. Nemohli jsme vyhovět všem petřkovických žadatelům, což se zásadně změnilo, protože letos se nám to poprvé podařilo," uvedla ředitelka Miroslava Hrubá.

Kapacita školky se čtyřmi třídami nyní vzrostla na 108 míst. „Aktuálně máme navíc i jednu třídu koncipovánu pro přijímání dětí mladších tří let, takže jsme v novém školním roce přivítali i dvouleté děti a mateřskou školu nyní navštěvuje 93 dětí," doplnila Hrubá.

K rekonstrukci vedl špatný stav budovy. Zaměstnanci se na denní bázi museli potýkat s řadou závad, chyběly skladové prostory. Primátor Jan Dohnal (Spolu) připomněl, že školka funguje od roku 1981, a opravu už skutečně potřebovala. 

Ostravské mateřské školy navštěvuje zhruba 8000 dětí. „V tomto školním roce jich nastoupilo asi 2500. Celkové kapacity na území města jsou dostatečné, ale je třeba si také férově říct, že v některých místech kapacity nestačí a rodiče pak musí jezdit dál od bydliště. Je to samozřejmě i o tom, že některé školky jsou populárnější, ale každý, kdo chce v Ostravě dát dítě do školky, tak ho umístí," doplnil Dohnal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky Ostrava, vzdělání, školka, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V ostravských Petřkovicích po dvou letech skončila rekonstrukce školky. Náklady dosáhly na 96 milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.