Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Netopýr v Ostravě pokousal zoologa, přišlo se u něj na vzteklinu. Jedná se o první případ za devět let

Po zhruba devíti letech se v Česku opět objevila vzteklina u netopýra. Státní veterinární správa ČR (SVS) ji odhalila u netopýra, který při odchytu pokousal zoologa v Ostravě. Ve středu to uvedl server Tn.cz. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ale serveru řekl, že kvůli nakaženému netopýrovi Česko nepřijde o status země bez vztekliny, který si drží už 20 let. Vzteklina je virové onemocnění přenosné i na člověka, které napadá nervový systém a může skončit i smrtí.

Nákaza byla odhalena, když skupina lidí v Nádražní ulici v centru Ostravy našla netopýra v zuboženém stavu a přivolala odchytovou službu. „Netopýr pokousal zoologa, který ho tam chtěl chytit," řekl ministr Výborný.

Jednalo se o netopýra večerního, který byl následně utracen. Zvíře pak zkoumali vědci ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci. „Byla u něj potvrzena vzteklina. Ještě se ten vzorek poslal na Státní veterinární ústav do Prahy. Výsledky by měly být ve čtvrtek," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. Experti mají přesně určit, o jaký z šesti známých kmenů vztekliny se jedná. Pokousaný zoolog už podle serveru podstoupil preventivní očkování. Poslední prokázaný případ vztekliny u netopýrů v Česku se objevil v roce 2015, píše Tn.cz.

Ministerstvo zemědělství s veterinární správou chystají proočkování lidí, kteří se mohou s netopýry potkat, tedy chiropterologů - odborníků na netopýry, pracovníků odchytových služeb či speleologů. „Abychom preventivně předešli nějakým problémům," doplnil Výborný. Očkování proti vzteklině poskytuje pětiletou ochranu.

Chovatelé psů se podle SVS nákazy jejich zvířat od netopýrů nemusí obávat. „Ani lišky by nechytily tento typ vztekliny od netopýrů," uvedl Vorlíček.

V Česku musí lidé povinně očkovat proti vzteklině všechny psy a také lišky a jezevce držené v zajetí. Očkování v chovech psů veterinární inspektoři SVS pravidelně kontrolují. Chybějící nebo neplatnou vakcinaci zjistili loni ve 380 případech. Platí také povinnost veterinárně vyšetřit zvířata, která poranila člověka. Za první pololetí letošního roku soukromí veterinární lékaři nahlásili vyšetření celkem 122 zvířat, příznaky onemocnění nevykazovalo ani jedno.

Vzteklina je akutní virové onemocnění centrálního nervového systému u všech teplokrevných živočichů, přenosné i na člověka. Projevuje se změnami chování, zvýšenou dráždivostí, agresivitou a paralýzami a končí smrtelně. Při pokousání člověka zvířetem se přistupuje k preventivnímu očkování, po kterém organismus infekci zastaví, než pronikne do mozku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Ostrava, ČR, netopýr, vzteklina, nemoc, zdraví, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netopýr v Ostravě pokousal zoologa, přišlo se u něj na vzteklinu. Jedná se o první případ za devět let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.