Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Karvinská hornická nemocnice otevřela nový chirurgický pavilon. První pacienti půjdou na sál příští týden

Karvinská hornická nemocnice otevřela nový chirurgický pavilon. Budovu chirurgie včetně operačního sálu si nechala postavit ze speciálních modulů. První nemocniční budovu postavenou modulárním systémem vybudovala už před čtyřmi lety. Vznik nové chirurgie stál 243 milionů korun, řekla mluvčí nemocnice Eva Kijonková.

Nový objekt bude sloužit jako zázemí pro operace zhoubných i nezhoubných nádorových onemocnění prsu, laparoskopické výkony a ostatní operační výkony prováděné v režimu jednodenní chirurgie. Stavba se skládá ze 61 speciálně navržených a vyrobených modulů. První z nich dorazily do areálu nemocnice v polovině dubna, kdy se postupně začaly skládat na předem vybudované základy s podzemním technickým podlažím.

„Nyní máme budovu zkolaudovanou, plně vybavenou, včetně veškerých technologií a vybavení operačního sálu. Tedy připravenou pro příjem pacientů a chirurgickou operativu,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Canibal.

Dodal, že chirurgické oddělení a operační sál umožní zajistit komplexní péči o pacientky s onemocněním prsní žlázy. Od roku 2008 nemocnice nabízí i diagnostické mamografické screeningové vyšetření. „Současně oddělení nabízí kapacity pro ostatní chirurgické operace, jako jsou operace kýly, křečových žil, žlučníku nebo hemoroidů. První podlaží nové modulární budovy tvoří oddělení s 25 lůžky. Ve druhém je situován operační sál, který bude propojený se současnými sály, na nichž se provádějí ortopedické a spondylochirurgické operace, tedy operace páteře. V případě potřeby bude díky modularitě možné pavilon rozšířit a doplnit o další operační sál, případně i o další lůžkové části," uvedla mluvčí.

První operace v novém chirurgickém sále jsou naplánovány na příští týden. „Jednodenní chirurgie u nás běží od loňského podzimu, chirurgové ale využívali sály ortopedie," uvedl Canibal. V souvislosti s rozšířením operací přijala nemocnice i nové zdravotnické pracovníky a plánuje ještě další personální posily. Kvůli navýšení počtu pracovníků i pacientů nechalo zdravotnické zařízení modernizovat také svůj stravovací provoz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Karvinské hornické nemocnice

Štítky Karviná, nemocnice, stavby, pavilon, chirurgie, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karvinská hornická nemocnice otevřela nový chirurgický pavilon. První pacienti půjdou na sál příští týden  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.