Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

V Kateřinicích na Novojičínsku vznikl domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou nebo demencí

Na Novojičínsku vznikl nový domov se zvláštním režimem, který pomůže až jednašedesáti klientům s s Alzheimerovou chorobou a jinými formami demence. Provozovat ho bude zdravotnická skupina Penta Hospitals a její divize Alzheimer Home.

Zázemí domova

Nový domov vznikl přestavbou bývalých rezidenčních bytů pro seniory. Budova je kompletně bezbariérová, její součástí jsou i ekologické vychytávky, jako je systém pro využití dešťové vody nebo fotovoltaika pro výrobu elektrické energie. Klienti budou obývat 28 jedno a dvoulůžkových pokojů se samostatným sociálním zázemím, využijí také velkou zahradu.

Nepřetržitá lékařská i sociální péče

Senioři budou mít v Kateřinicích přístup k širokému spektru zdravotních služeb, a to včetně ordinace praktického lékaře, psychiatra nebo chirurga.

Podle ředitele sítě domovů Ivana Černohorského je v léčbě Alzheimerovy choroby zásadní také aktivizační činnost. V prvním patře proto vznikla velká společenská místnost, kde se bude část těchto aktivit odehrávat. „Ještě toto onemocnění neumíme léčit, ale umíme ho zpomalit. A jako jedna z nejúčinnějších metod se ukazuje právě tato forma terapie," doplnil ředitel.

Formy terapie

Aktivizace zahrnuje řadu metod. Nejrozšířenější je kognitivní trénink, který slouží k zachování větší soběstačnosti klienta.

„Patří sem také fyzioterapie, reminiscenční terapie nebo práce se zvířaty, hudbou a bazální stimulace. Podle potřeby probíhají tyto aktivity buď ve vnitřním prostředí domova, nebo v jeho okolí. V tomto ohledu mají Kateřinice velkou výhodu nejen díky své zahradě, ale také krásnému okolnímu prostředí, které, ač blízko Ostravy, si z velké části zachovalo svou venkovskou charakteristiku," uvedl Černohorský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením společnosti Penta Hospitals

Štítky Novojičínsko, Kateřinice, Alzheimerova choroba, domov, domov pro seniory, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kateřinicích na Novojičínsku vznikl domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou nebo demencí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.