Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Moravskoslezští záchranáři se v létě nenudili. Přes prázdniny ošetřili více než 21 tisíc lidí

Moravskoslezští záchranáři ošetřili během prázdnin více než jednadvacet tisíc pacientů. Letních výjezdů podle dat zdravotníků v posledních letech přibývá. Mluvčí záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že například v roce 2014 jich bylo o 3 tisíce méně.

Výjezdů každým rokem přibývá

Vyšší počet výjezdů se podle mluvčího pojí s tropickými teplotami, zvýšeným pohybem na silnicích, pobyty u vody, koupáním, sportovními aktivitami i prázdninami dětí a s dovolenými.

„Letos v červenci a srpnu tak zasahovaly posádky v regionu denně průměrně u 352 případů. Loni byl celoroční denní průměr 320 pacientů," doplnil mluvčí přesnou statistiku.

Interní obtíže a úrazy

Záchranáři letos v létě ošetřili téměř 14 tisíc lidí sobtížemi interního charakteru. Patřilo mezi ně 500 cévních mozkových přího a 140 srdečních infarktů, ale také 1200 kolapsových stavů. Pomohli i 268 lidem s reakcí na pobodání hmyzem.

„Více než 4500 lidí jsme ošetřili s nejrůznějšími úrazy a zraněními. Mezi příčiny patřily dopravní nehody, úrazy při sportu, ale také pády z výšek nebo zranění při práci. U 150 pacientů bylo zranění těžké či život ohrožující a u dvou desítek dalších byla zranění smrtelná," sdělil Humpl.

Doplnil, že v necelé desítce případů zasahovali u tonutí nebo utonutí. Tento počet je podle mluvčího srovnatelný s jinými roky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením ZZS MSK

Štítky Moravskoslezský kraj, léto, zranění, pacient, sport, záchranáři, zdraví, statistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezští záchranáři se v létě nenudili. Přes prázdniny ošetřili více než 21 tisíc lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.